ccchhhuuunnn 發表於 2019-6-27 17:05

051039 發表於 2019-6-26 10:00
好似E200/ASB/C樓底高到企起身都較唔到風口夠唔夠好?

0同1嘅二元對立?
點解唔可以高得嚟又可以隻手較到風口
何況雙層巴士企喺度都頂頭喇點做到伸手較唔到風口

paul2357paul 發表於 2019-6-27 19:37

Man@MFHK 發表於 2019-6-26 20:15
我無話坐係入面喎,全部講緊車外計。
AS坐過,入面唔係好靜,不過果陣都十幾年車算係咁,出面聽靜過其他車 ...

BYD既摩打聲已經唔算很雄壯,阿沃果D先至真正雄壯:
https://www.youtube.com/watch?v=vWxROKASyJU
一係就好似例如呢架咁樣D車窗係咁林峰上身:
https://www.youtube.com/watch?v=lDivbNHqLak
冇諗過例如祖國既純電巴隨著時代發展竟然未必係趨向寧靜既乘車體驗(反而在車外體驗已經算夠靜)。

反而例如歐洲車果邊發圍起上黎都有例如算寧靜既蛋甚至再靜D既超靜男人(嶼巴入左最多架)甚至超靜豪突圍,
總算還柴油車既突破形象(在祖國遭到嚴重排擠真係幾陰功)。

Man@MFHK 發表於 2019-6-28 18:40

paul2357paul 發表於 2019-6-27 19:37
BYD既摩打聲已經唔算很雄壯,阿沃果D先至真正雄壯:
https://www.youtube.com/watch?v=vWxROKASyJU
一係 ...
咁老九批BYD又唔係好嘈,只係批歐六柴油車甚至歐五既A95好靜靜到拍得住電動既BYD啫:lol
大陸既電巴摩打聲直頭係地鐵咁嘈啦;P

Bdog 發表於 2019-7-5 12:58

請問哪一間巴士供應商獲得 近期九巴歐六巴士訂單( 需要2020年 上半年 到貨的那一批)?

LokManSiu 發表於 2019-7-5 15:33

TankKingEH9697 發表於 2019-6-27 03:16
AS係樣辦靜 量產冇做隔音

MMC相信係E6個引擎室長期高溫先會長著風扇

E6T用舊版ISL9e6330B,馬力同扭力係細咗
,新城嗰批同埋嚟緊九記嘅新12.8係用新版L9e6C340B,馬力同扭力變返同E5版一樣

LokManSiu 發表於 2019-7-5 15:36

Bdog 發表於 2019-7-5 12:58
請問哪一間巴士供應商獲得 近期九巴歐六巴士訂單( 需要2020年 上半年 到貨的那一批)? ...

舊年年尾第一張訂單就係而家嗰200部B8,仲陸續到緊港同埋出緊牌
之後仲有一張就係嗰批12.8 MMC,34+90部,第一批已部分到港但未出牌
今年嗰張訂單就未清楚

KV8948 發表於 2019-7-6 00:46

Man@MFHK 發表於 2019-6-26 20:15
我無話坐係入面喎,全部講緊車外計。
AS坐過,入面唔係好靜,不過果陣都十幾年車算係咁,出面聽靜過其他車 ...

唔係下話,AVC都叫靜?!你坐過未?
引擎低轉唔轉波果種嗚嗚聲仲衰過MMC果啲啪啪聲

ATE24 發表於 2019-7-6 01:21

-del- 睇錯

Man@MFHK 發表於 2019-7-7 17:51

...

就係坐過幾次AVC先敢講,AVC狀態最好果陣係好靜,但唔係近乎無聲果種。
ASB、ASC都算靜,但衰怠速好震。

3ASV174 發表於 2019-7-8 01:02

...

一間間廠保養唔同,
九廠靚o個批真係行左差唔多十年都仲接近無聲。
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7
查看完整版本: B8L vs E6 MMC