Kirino 發表於 2019-6-24 20:38

PC6429_JY6516 發表於 2019-6-24 18:24
九巴嗰兩部金色反而唔覺嘈
聲響係大於B8L
但係唔算嘈

正常人視線唔會去到咁高,細窗,厚冷氣糟可隔咁啲陽光,冇咁曬

isay 發表於 2019-6-24 21:51

老實齋講偈嘅話,歐六比歐五已經靜好多,尤其是車外基本上係聽唔到偈聲
九巴兩部樣板更加係車內外都拍得住B8L/A95

都係果句,嘈的是風扇

LokManSiu 發表於 2019-6-24 22:45

PC6429_JY6516 發表於 2019-6-24 18:24
九巴嗰兩部金色反而唔覺嘈
聲響係大於B8L
但係唔算嘈

九巴金色嗰部係樣板車,風扇設計仍然同歐五一樣,其實歐四E500開始都應該係用電風扇而唔係油壓式風扇,但係每一隻小改版(E5 E500/E5 MMC)嘅風扇組件都改咗,行車聲會有少少分別,但係分別主要係喺部風扇度而唔係引擎

LokManSiu 發表於 2019-6-24 22:47

isay 發表於 2019-6-24 21:51
老實齋講偈嘅話,歐六比歐五已經靜好多,尤其是車外基本上係聽唔到偈聲
九巴兩部樣板更加係車內外都拍得住B ...

冇錯,唔肯定九巴嗰批3E6T有冇改用靜啲嘅風扇

PC6429_JY6516 發表於 2019-6-24 23:04

neoplan720p 發表於 2019-6-24 23:04

只能夠講,新城堆E6 MMC起步頭5秒,嘈吵程度,同當年既NEOPLAN相差無幾。

Gary_B 發表於 2019-6-24 23:57

neoplan720p 發表於 2019-6-24 23:04
只能夠講,新城堆E6 MMC起步頭5秒,嘈吵程度,同當年既NEOPLAN相差無幾。

we we 聲鬼叫咁

ctb8107 發表於 2019-6-25 00:05

係噓噓聲呀

051039 發表於 2019-6-25 00:26

Kirino 發表於 2019-6-24 20:38
正常人視線唔會去到咁高,細窗,厚冷氣糟可隔咁啲陽光,冇咁曬
認同
夏天三十幾度太陽曬到正個時
Mmc窗頂同出風口離頭咁高真係幾大風都冇用
呢呢環境風口近一吋就涼一吋
風力唔洗咁大仲慳到油
成日話頂頭個啲不如唔好成日低頭啦
正常水平線上落一定會見到個冷氣槽而去避
又唔見有人話下層車尾headroom唔夠會撞頭?
搭都普flyer,2500/2800/amn下層座位又唔見話撞頭?

051039 發表於 2019-6-25 00:35

番去靜嘅問題
唔好成日話歐六mmc靜過歐五好多
根本係歐五mmc嘈到唔合理
唔計Scania近代連旅遊巴車廂都唔係靜
A95同B8L本身副偈靜,再架車身隔音好
呢兩樣adl根本冇得比,只係E400好似正常少少
講開又講,好似Wright身歐五B9落地行一排隔音就會同新車落地爭好遠
記得U牌蛋不論九記定新記,停車空轉企車頭都幾乎冇聲,車尾亦好靜
但呢排搭K廠啲紅蛋已經係去番橙蛋隔音水平
有部份橙蛋(唔一定K廠)甚至去到綠蛋水平,更誇張係同mmc一樣咁嘈
少搭52xx同尾批95xx比較唔到
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7
查看完整版本: B8L vs E6 MMC