s20131417 發表於 2019-10-4 19:32

EX-TL 發表於 2019-10-4 19:26
而家通處大塞車, 除非架巴士識飛啦, 唔係嘅你應該一放學就行路落坑口, 唔係喺度呆等.

...

再次利申:小弟今次無再中伏,留返campus,睇住直播食花生;P;P

(留名等睇11/10又會唔會歷史重演?)

s20131417 發表於 2019-10-4 19:45

limited 發表於 2019-10-4 18:12
既然同科大有關, 唔另開新帖

27/10 UST Open Day 九巴加開 91P 同 291P

錯板,小弟已將相關資訊移至另一帖子,敬請留意。

s20131417 發表於 2019-10-4 19:47

1943更新
現時各巴士站,及綠小11嘅候車情況已大有改善
唯綠小104仍有唔少乘客等候

ne2059 發表於 2019-10-5 00:44

呢位freshman,返多幾個星期學你就知今日情況係幾小兒科了,同埋今日好多12米都係字軌車黎

Quanta 發表於 2019-10-5 10:38

尋日西貢公路條車龍沿清水灣道影業路塞到寶順路。91M唔脫班就奇啦

T277 發表於 2019-10-7 22:57

始於對於巴士來講, 清水灣道/西貢公路出市區有大量塞車位 (尢其係迥旋處&燈位)
單以91M出市區計,銀影路站右轉入UST, 成日受前面大埔仔過路處支燈倒灌, 影響切線, 閒閒地都浪費5分鐘
銀影路站應該Cut左佢, 改喺Ust支路, 國際學校門口開位擺站(反正用家人數唔多)

另外, 考慮改舊清為單向雙線落山, 要上山既用新清, 然後喺新清德望巴士站果條支路由只能轉出, 改埋允許轉入, 比16號小巴用番, 咁就已經塞少好多

再者,由井欄樹開始, 將新清落山慢線全段改為巴士專線, 保障巴士行車時間

Choi 發表於 2019-10-8 16:00

今日港鐵停駛幾個站有沒有轉搭91M出去的?情況如何?謝謝

T277 發表於 2019-10-8 21:17

建議將92下繁部分班次都兜埋南閘, 用盡載客空間:lol
至於西貢公路下游果堆客, 開一班91M特車(下繁工業村開往彩虹但不入UST)處理就得

s20131417 發表於 2019-10-11 10:46

10月8號嗰日就慘啲
見到牛池灣村站成5、60人排隊等搭車
但係91M車長係直頭無視情況飛站(因全車喺碧海樓站已告頂閘 仲要講緊堂堂12米車)

s20131417 發表於 2019-10-11 10:50

T277 發表於 2019-10-7 22:57
始於對於巴士來講, 清水灣道/西貢公路出市區有大量塞車位 (尢其係迥旋處&燈位)
單以91M出市區計,銀影路站右 ...

要恰當地疏導人潮
小弟覺得九公司應該要開X91P
早繁由牛池灣村單向往科大(北)
下繁由科大(南)單向往彩虹站
中途不停站,達到特快效果

彌補原有91P線不足(因上繁只係做到8點幾 但係返學人潮去到10點幾都仲有)

留名等睇下年RPP會唔會建議小弟嗰方案
頁: 1 2 [3] 4 5
查看完整版本: 【不斷更新】科大垃圾交通 之 下繁盛況