Snowbb 發表於 2020-1-18 13:01

顯徑站對顯徑小巴的影響

803 804 繁忙時間有唔少客源來自顯徑 - 大圍站一段,經常到新翠前已經坐滿;而 803K 亦有唔少客源來自顯田

而屯馬線在顯徑 - 大圍/第一城/馬鞍山均與小巴有重疊,當顯徑站啟用後會否對此三條小巴線有所影響?

kay 發表於 2020-1-18 19:28

https://hk.appledaily.com/local/ ... DNEE5KGCLX2L6LZ6R4/

國松汽車應該預計7月全線結束

沙田區徑口議員吳錦雄(圖)表示,早前多番追問運輸署屯馬綫通車日期,對方稱未有資料而無法公佈,昨卻突然公佈。吳指居民擔心區內數條主要小巴線會否因屯馬綫開通後無法經營,尤其連接顯徑邨至大圍港鐵站的803K等主要小巴線,「小巴營運商話頂多捱到半年」,並預計收入跌85%,到了7月區內四條小巴線都會結束。

hkbw 發表於 2020-1-18 20:05

https://hk.appledaily.com/local/ ... DNEE5KGCLX2L6LZ6R4/

803應該未必去到咁差既..

其實而家條鐵咁樣搶錢...只要唔係站既附近, 好似隆亨甚至小巴總站一帶, 點會冇得做?

Snowbb 發表於 2020-1-18 23:53

「 區內四條小巴線 」係計埋 812 定係搞錯左?

不過 803 804 又真係會差到要取消?

currypig 發表於 2020-1-19 11:40

803 唔可能,單計另一邊總站,
利安落新港城,都日日盤滿砵滿,
大圍-烏溪沙早已存在及並存,
又唔見佢因而唔夠客?
甚至大圍站都日日大把人等803 入馬鞍山,
都唔坐馬鐵,點可能執? 頂多咪用少幾部車
改去行806A/806B 岩哂 :lol

RA472 發表於 2020-1-19 22:01

803KCut車既留比810A等加班

RA472 發表於 2020-1-19 22:05

currypig 發表於 2020-1-19 11:40
803 唔可能,單計另一邊總站,
利安落新港城,都日日盤滿砵滿,
大圍-烏溪沙早已存在及並存,

806A、806B唔係捷輝投來做?

kay 發表於 2020-1-19 22:12

國松汽車依家有
803K
805S
4條線岩岩好

而803K係馬鐵通車後產物
有時TD會因為長途線客量唔得會比小巴生短線去搵錢
如果803K做唔住,影響應該都唔細

4條線計埋係虧損,就會唔做

10598C 發表於 2020-1-19 23:29

kay 發表於 2020-1-19 22:12
國松汽車依家有
803K

最多係803K會取消,比803 804做短途分段取代,803 804仲會有市場的

803K而家用咁多部車,不妨考慮下由803K抽調車輛,加強810A服務,同埋考慮“延長”803K去沙市開拓新客源

andy92 發表於 2020-1-20 01:13

803K 都做到大圍街市買送客,小巴落客點多,夠哂就腳

只要做到車接車/車等人,都不致於取消,頂多減剩三四部車
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 顯徑站對顯徑小巴的影響