PK9394 發表於 2020-2-21 13:34

到時又糸吾夠客但又吾比減班。睇怕都要買定多d單層隱陣。

6119 發表於 2020-2-21 13:47

053h4 發表於 2020-2-16 13:36
你有咩建設性改善巴士公司財政情況先?

交咨會前年年底,就新城報告已經講明,按新城上交的財政預測,即 ...

九巴都係網絡大先無蝕,如果淨做九龍都應該蝕。

leo_ku 發表於 2020-2-21 13:55

JX9097 發表於 2020-2-21 14:30

leo_ku 發表於 2020-2-21 13:55
開番18又點?你唔看看一班18非繁幾少人搭?

咁持平D講
隔咗咁多年,吸唔吸得番D客都成問題

PS 復辦後坐過一次,大會堂去北角站
   感覺真心快:victory:

kay 發表於 2020-2-21 14:57

其實新創建又唔係唔識分散投資

962/967/969系其實都幫唔少
係將南,西九,啟德帶動唔到太多盈利

睇返主要對手AMS
當年以南區起家,但一路發大黎做,去到葵青區,大埔區都有
而且D線係有需求有賺

新創建係需要一D有盈利既新線,而唔係好似W1呢D廢線

JX9097 發表於 2020-2-21 15:06

kay 發表於 2020-2-21 14:57
其實新創建又唔係唔識分散投資

962/967/969系其實都幫唔少

W1其實都係硬住頭皮去投
否則隨時畀九巴打開搶客關口

jocosben 發表於 2020-2-21 15:14

JX9097 發表於 2020-2-21 15:06
W1其實都係硬住頭皮去投
否則隨時畀九巴打開搶客關口

本身個pool都唔多客,怕咩被搶?

053h4 發表於 2020-2-21 15:24

kay 發表於 2020-2-21 15:25

jocosben 發表於 2020-2-21 15:14
本身個pool都唔多客,怕咩被搶?

九巴可以W2/3轉W1去港島;P

不過W線分豬肉味濃
九龍新界比九巴
港島比城巴

都唔會試下城巴做九龍新界,港島比九巴

B7可能服務範圍局限北區
比城巴玩下無妨

而且由W123開始到B789,都似乎唔想一間公司投晒所有線

不過如果咁招標法,其實對幾間巴士公司都不公

似乎亦唔想比人有分豬肉味道

33都係安排巴士公司開車
火炭港島東,將馬線都改由安排巴士公司開車

唔玩招標對新創建更不利,新創建只係條線出到港島,中既機會先大

如果只係九龍新界,33都比左九巴了

053h4 發表於 2020-2-21 15:29

頁: 1 2 3 4 [5] 6 7
查看完整版本: [抽水mode]屯馬線一期通車意味新城未日時鐘已經啟動