jaclam 發表於 2020-2-29 16:47

北區區議員建議 B7 不入上粉

就早前通過的擱置開辦 B7 之臨時動議,有北區區議員建議 B7 不入上粉,改為前往其他行政分區。

詳情參見:https://www.districtcouncils.gov.hk/north/doc/2020_2023/tc/committee_meetings_doc/ttc/18284/n_ttc_2020_012_ch.pdf

GD1570 發表於 2020-2-29 16:50

不如只去和合石好唔好⋯⋯

基本路線直達最接近嘅鐵路站,我認為點都要有一條。
起碼方便一下真.香港人好唔好⋯⋯

0q9w8e 發表於 2020-2-29 16:52

其實B7不如行百和路去上水

qunow 發表於 2020-2-29 16:55

最近個火車站叫羅湖

jocosben 發表於 2020-2-29 16:56

上次交運會已經有區議員要求B8全日, B7擱置

kitarolo 發表於 2020-2-29 17:46

起碼方便一下真.香港人好唔好⋯⋯

呢啲線本來就應該票價捱近
羅湖甚至西九龍站嘅水平,不設
任何兩蚊或半價,咁樣先令巴士
公司有補貼下做好本地線,真香港人
除有商店收租或自置物業外受惠唔多。

mak5052 發表於 2020-2-29 18:01

咁不如 B7 縮到粉嶺火車站, 另外由城巴開一條新線往返皇后山同北區醫院 (經聯和墟, 粉嶺火車站, 石湖墟) 的新線 (皇后山似乎冇車去上水, 北區醫院), 新線充當北區 H 線, 上水去口岸改以新線同 B7 的 BBI 處理

jocosben 發表於 2020-2-29 18:53

mak5052 發表於 2020-2-29 18:01
咁不如 B7 縮到粉嶺火車站, 另外由城巴開一條新線往返皇后山同北區醫院 (經聯和墟, 粉嶺火車站, 石湖墟)...

粉嶺市中心一帶區議員一樣反對B7於粉嶺站附近設站,認為跨境客/水貨客會影響名都,粉中,祥華居民

053h4 發表於 2020-2-29 19:13

ATSE40 發表於 2020-2-29 19:58

jocosben 發表於 2020-2-29 16:56
上次交運會已經有區議員要求B8全日, B7擱置

好嘢自己要哂,屎就俾哂人食,典型區會;P
頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: 北區區議員建議 B7 不入上粉