天空之神 發表於 2020-5-17 11:32

FBI2 發表於 2020-5-17 10:24
用268B取消星期六日班次去俾69C全日啦

268B 根本要成條取消
連早繁都只係夠開單層
叫班人用 268X 281A 轉乘或者係 269B 轉乘啦

m_rd08 發表於 2020-5-17 11:45

HJ8388-S7 發表於 2020-5-17 09:47
就咁睇個回應都 69C 應該會喺不久嘅將來全日喎。69X 265B 重組同 269D 拆線似乎都有機會 ...
其實好多都係好官腔回應⋯

kingprowm 發表於 2020-5-17 11:51

FBI2 發表於 2020-5-17 09:36
251M未有西鐵時,不知幾好客,唔知點解越做越頹

最主要都係取消循環線,變雙向總站

仲要多客既錦上路變慢,當年咁改根本同自殺冇分別

樂仔〞 發表於 2020-5-17 12:37

kingprowm 發表於 2020-5-17 11:51
最主要都係取消循環線,變雙向總站

仲要多客既錦上路變慢,當年咁改根本同自殺冇分別

如果當年係上村經錦上路去欖隧,可能未至於死成咁
始終八鄉一帶最多人住係錦上路,但當年縮線偏偏淨係做最少客嘅錦田公路
而家個個都習慣搭 251A/B 上去轉車,或者搭 64K/S/ 小巴去錦上路站迫西鐵
短期內應該都幾難開條新嘅特別線
或者可能要等下年人口普查收集好資料先可以再做規劃

David_hk 發表於 2020-5-17 12:52

「增設天水圍特快往來油旺路線/ 重組69X/265B天水圍路線實施南北分家」係兩樣嘢嚟。

David_hk 發表於 2020-5-17 12:58

天空之神 發表於 2020-5-17 11:32
268B 根本要成條取消
連早繁都只係夠開單層
叫班人用 268X 281A 轉乘或者係 269B 轉乘啦

取消埋269B,踢69X入維港灣,之後開269X同265X算啦。

Anonymous 發表於 2020-5-17 13:30

David_hk 發表於 2020-5-17 12:58
取消埋269B,踢69X入維港灣,之後開269X同265X算啦。

做油旺特快嘅前題係要嗰區有條合理走線嘅長深荔線

都係執好左69x同265B睇下客量有冇回升先再考慮做油旺特快啦

HG6729 發表於 2020-5-17 13:59

David_hk 發表於 2020-5-17 12:52
「增設天水圍特快往來油旺路線/ 重組69X/265B天水圍路線實施南北分家」係兩樣嘢嚟。 ...

其實天水圍用東西分家先好

David_hk 發表於 2020-5-17 13:59

Anonymous 發表於 2020-5-17 13:30
做油旺特快嘅前題係要嗰區有條合理走線嘅長深荔線

都係執好左69x同265B睇下客量有冇回升先再考慮做油旺 ...
265B可以參考276B嗰套,天恩/天富開,經wsp,不過我就建議嘉北直出。可以開拓到新客源,亦都可以執到想直出嘅嘉北客。(位位收多$4/吸引買月票)
然後就可以大條道理話要補償天恆,所以開辦265X。

69X除咗延長至市中心,仲可以喺天福路(天慈以南、單車停車場以北)設置雙向分站,將所有天南客源一網打盡。

269X成事與否就睇下班天南人係咪咁支持巴士,反正唔關我事。

leungky0528 發表於 2020-5-17 14:32

洪水橋巴士咁樣死守68X/268X其實都幾唔方便佢度新線去其他地區......
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 2020-21 年度元朗區RPP: 議員意見及巴士公司/官員回覆