KW2523 發表於 2020-6-21 21:45

非繁出單層當然冇問題

但係89S放學時段出3ASV都坐得滿咁出單層點算? 唔通中途換車?

Waiyin12 發表於 2020-6-21 21:48

YY487 發表於 2020-6-21 14:17
邊個要開廢線咪喺佢嗰區抽車囉
即係好似呢壇嘢咁
77區要開廢線,咁 281X 咪開疏啲供車俾廢線 ...

如果可以嘅話
點解89s會抽89D車而唔係83x

Waiyin12 發表於 2020-6-21 21:52

KW2523 發表於 2020-6-21 21:45
非繁出單層當然冇問題

但係89S放學時段出3ASV都坐得滿咁出單層點算? 唔通中途換車? ...
我只係覺得唔應該用大車(3ATENU, E6X)
上下課時段可以用ATE / AVW / AVBE / AVBW

RyanPun 發表於 2020-6-21 22:14

SKW2523 發表於 2020-6-21 21:45
非繁出單層當然冇問題

但係89S放學時段出3ASV都坐得滿咁出單層點算? 唔通中途換車? ...
問題係,沙廠冇好似屯廠咁多後備人可以開新字軌上牌專做89S,沙廠有後備人都優先比長途線加車先。89S呢啲線,返放學時間唔收車已經偷笑,仲有,以咁嘅客量,可唔可以獨立於89D而唔會被減班都好大問題。

至於出12.8米問題,只要係烏溪沙管埋89S、都唔能夠確保唔會派長車落89S。再者以89D客量,派親直梯車有9成機會企人過隧道,為咗89S嗰個幾鐘頭放學時間出部單層/直梯,到最後放工時間又係89D受返,咁樣做法只會多此一舉。

RyanPun 發表於 2020-6-21 22:26

iseen 發表於 2020-6-21 21:14
條線客量再持續低迷既話,改用86K + 82X轉乘好過, 始終20分一班都做唔到小巴客量既話真係無用.
...

82X都自身難保,咁我寧願諗方法擴大89S客量好過。

S3BL100 發表於 2020-6-21 22:48

想補條廢線去做大圍來往 77 區,77 區而家又想有深長荔車,富豪甚至乙明又想拉慢 286C 而容生又唔反對既話

好簡單,摺左 86C,然後 286C 全日拆,C 仔改做 77 區掃晒大半條大涌橋路入青沙,開多條 286D 恆耀直出,咁就皆大歡喜;P

就算 286C 文化博物館上青沙,唔做大圍,都已經解決到七成問題

MCMoore 發表於 2020-6-21 22:57

82X主力做山上客點自身難保法?

S3BL100 發表於 2020-6-21 22:57

今次我又同意你,89S 最大問題之一係服務範圍太窄,其次係馬鞍山入面行法食唔到南行客

除左之前提過既拉上水泉澳方案之外,我諗過一個方法,89S 改雙向之餘,改唔做威院入面,恆生大學後直接經沙田圍路出沙乙博,再經文化博物館直入美田。用呢招分分鐘分屍左半條 82K 都得,將新田圍威院、新田圍四美問題拆開處理。呢兩截用其他線去食既話,隨時車都唔駛加

同時亦可以解決埋部分馬鞍山來往大圍同沙乙博問題

要入埋威院愉翠兜圈都唔係唔得,但一來可能要用多部車,二來又威院又改雙向線 808 唔知會有咩反應

jocosben 發表於 2020-6-21 23:18

S3BL100 發表於 2020-6-21 22:48
想補條廢線去做大圍來往 77 區,77 區而家又想有深長荔車,富豪甚至乙明又想拉慢 286C 而容生又唔反對既話
...

帶新服務78區當然歡迎,但將來好似嫌棄81C甘樣要求提速,根本係沒完沒了

巴士的膠 發表於 2020-6-21 23:35

RyanPun 發表於 2020-6-21 13:57
依家啲人根本就分唔清「需要」同「想要」嘅分別,見人地有佢冇,就乜叉都話要求開線填窿窿。
89S一來因為 ...

89S同82K駁埋,再入埋落禾沙,開全日咪由得班大帝慢慢碌

落禾沙-錦英-馬市-77區-富安-濱景-第一城-黃泥頭-多石-富豪-沙博-新田圍-大圍-顯田圈-美林-美田

頁: 1 2 [3] 4 5
查看完整版本: 馬鞍山又想搞一條大圍版既89S?