s20131417 發表於 2020-7-5 21:58

64K鬧缺車荒?!

據小弟不正經研究顯示,
64K有12架掛牌車喺今個月退役,
當中有5架已經先行退役,
其餘7架亦會於本月中後期退役。

面對林錦公路近凌雲寺一段路面問題,
基本上派唔到E6M行;
但係問題嚟啦:
S廠得2架ATSE,其中一架已經上掛本線,另一架掛77K;
而U廠除咗有8架原276嘅ATSE後備之外,
另外9架分別主力53同77K,
仲有一架仍為276掛牌。

其實本身77K都有潛力換E6M,
但係問題係:
元朗廠會唔會用77K嘅ATSE掛牌補返64K嘅KC/KD/KL牌ATS空缺?
(加埋已經有8+5=13架,比呢批退役車多一架;
間廠應該會將部份ATSE轉俾水廠補自身派車空缺)
剩低幾架E6M後備會唔會就可以派上用場,上掛77K?
(又係以同一種方法,將2架E6M轉俾水廠補ATS/ATSE空缺;
同埋只需要7架)

小弟愚見,歡迎討論。

(順帶一問:
91M/92/94會唔會都一樣繼續轉E6M掛牌?
當中94相信轉大車機會大)

Kirino 發表於 2020-7-5 22:19

94唔洗相信轉大車,一早全12米

bb606606 發表於 2020-7-5 22:21

你咁緊張做乜?
上星期先開過POST

大把SPARE
唔洗你擔心

RA472 發表於 2020-7-5 22:25

91M、92要等清水灣道改善工程完左之後轉12米啦
九廠E6M留比91、103啦
仲有五十部未出牌
唔使驚等唔切

TP2881 發表於 2020-7-5 22:27

好似64K 已經批左用E6M,只係要時間操車,所以唔使擔心冇車用

Fong_2132 發表於 2020-7-5 22:52

出左幾十部11.3m, 其他廠大把短車甩出黎,使乜你擔心

Kj2052 發表於 2020-7-5 22:59

91 91m 92 103 77k可以即時放所有短短
276 269m已放
94晨早全線12米
樓主毋須過分擔心

天空之神 發表於 2020-7-5 23:00

276 可以用 E6M,80M/81K/280X 用 加五車

周圍仲有好多線有短車剩
唔怕

Gary_B 發表於 2020-7-5 23:03

查左老荔將會有幾多架 ATSE 甩牌及多出嚟未?

Kj2052 發表於 2020-7-5 23:05

天空之神 發表於 2020-7-5 23:00
276 可以用 E6M,80M/81K/280X 用 加五車

周圍仲有好多線有短車剩

80m/81k/280x全部可以12m
仲有漏咗30/45/46/53可以e6m
大把短短流放
S生的擔心可以說是多餘
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 64K鬧缺車荒?!