4eyesryo 發表於 2020-8-27 17:27

bb606606 發表於 2020-8-27 11:21
今次換安全帶車換得幾徹底
連102都全軍覆沒
堆E6X應該好難掛流水

但118無換E6X走
因為東廊係快速公路

4eyesryo 發表於 2020-8-27 19:06

williamau 發表於 2020-8-27 16:42
42A根本唔算公路線但又死霸住一堆安全帶車..

荃灣路係快速公路

AtrHenu 發表於 2020-8-28 05:50

4eyesryo 發表於 2020-8-27 19:06
荃灣路係快速公路

如果當7幹,5幹係快速公路,我諗紅巴42C,44,38,41呢類線要盡快更換全車安全帶啦!!(因為它們都係一少段的荃灣路,龍翔/呈祥道);P

dcyw 發表於 2020-8-28 08:00

AtrHenu 發表於 2020-8-28 05:50
如果當7幹,5幹係快速公路,我諗紅巴42C,44,38,41呢類線要盡快更換全車安全帶啦!!(因為它們都係一少段的荃 ...

呈祥道、龍翔道只屬幹線道路,而荃灣路則是快速公路及幹線道路。

AtrHenu 發表於 2020-8-28 08:18

dcyw 發表於 2020-8-28 08:00
呈祥道、龍翔道只屬幹線道路,而荃灣路則是快速公路及幹線道路。

但若果呈祥/龍翔唔係快速公路,點解為紅巴290,33要L,K廠強行係其他線調D全車安全帶的12米過嚟做掛牌甚至連12.8米都寧願要E6X呢!!;P

btw,今次調車行動真係所有279X的超大水塘車輛一鋪清只留少量行李水塘V6B清客吊命,仲令到102變返做全歐五隧道掛牌線(同905,171,104無異)兼令到102多咗高載蛋特見(出少咗12.8米掛牌):lol

dcyw 發表於 2020-8-28 08:27

但若果呈祥/龍翔唔係快速公路,點解為紅巴290,33要L,K廠強行係其他線調D全車安全帶的12米過嚟做掛牌甚至連 ...

所以究竟九巴對快速公路的定義為何?是否與運輸署所訂一致?

大家的討論大致上都建基於運輸署的定義,所以才會對九巴的安排產生疑問。

kingprowm 發表於 2020-8-28 08:33

但若果呈祥/龍翔唔係快速公路,點解為紅巴290,33要L,K廠強行係其他線調D全車安全帶的12米過嚟做掛牌甚至連 ...
33, 290 都行荃灣路,等同 42A

4eyesryo 發表於 2020-8-28 09:11

kingprowm 發表於 2020-8-28 08:33
33, 290 都行荃灣路,等同 42A

290唔行荃灣路,係行葵涌道

bb606606 發表於 2020-8-28 09:42

102係初期先岀得多12.8
近呢個月岀好小12.8

Anonymous 發表於 2020-8-28 09:44

龍翔道有多啲安全帶車都好合理。行西九龍公路呢個平路基本上唔會有問題,但行龍翔道嘅時候試過瞓瞓下差啲飛左出櫈
頁: 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 [22] 23
查看完整版本: 最新批准使用 12.8 米巴士之九巴路線