wongholeung123 發表於 2020-7-8 23:35

關於287X

其實點解287X會係循環線?將佢變返做雙向可唔可行?

Ricky403 發表於 2020-7-8 23:58

慳時間慳里數

shakugan2005 發表於 2020-7-9 00:03

慳時間慳里數

咁點解286C唔係循環線? 欽州街後上返公路當286X反方向走未得!

WongKinYat_WKY 發表於 2020-7-9 00:05

shakugan2005 發表於 2020-7-9 00:03
咁點解286C唔係循環線? 欽州街後上返公路當286X反方向走未得!

286c係馬鞍山喎,仲要塞車,一定會成日脫班 lo

KW2523 發表於 2020-7-9 00:05

慳時間慳里數
順手趕走哂南行旺角客;P 新翠上車87B都快過佢
循環線整到個圈咁大又甩哂班入大角咀,某程度上287X九龍段設計其實都好失敗

louis19910701 發表於 2020-7-9 00:07

287x如果改做雙向,九龍段就要好似270P咁兜。
雙向有缺點一轉來回要塞兩次彌敦道,但循環就只需塞一次,可用少啲車。
當然九龍段循環班次較為不穩定,要犧牲少少。

反而286C來回九龍段咁兜法應唔應該做循環線呢?

Ricky403 發表於 2020-7-9 00:09

計過條數,286C循環要兩個鐘以上先行得完啩
太長嘅路線可能會影響車長士氣同表現
所以近年好似又調番轉,唔再整大循環
(照你咁講,268X都可以循環㗎,不過一轉個時間呢......

Ricky403 發表於 2020-7-9 00:13

順手趕走哂南行旺角客 新翠上車87B都快過佢
循環線整到個圈咁大又繁忙到甩哂班入大角咀,某程度上287X九 ...

其實連翔道奧運站加到站就天都光哂
加上有青沙轉乘,理論上會有直出旺角嘅路線補位
不過因為種種原因導致直到今日都係得287X做青沙油旺佐姐

S3bl430 發表於 2020-7-9 09:50

順手趕走哂南行旺角客 新翠上車87B都快過佢
循環線整到個圈咁大又甩哂班入大角咀,某程度上287X九龍段設 ...

唔塞車的話兩者沙田尾站出旺角街市車程差不多,但站位87B差好多……

leo_ku 發表於 2020-7-9 09:52

頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 關於287X