ViviTse 發表於 2020-7-18 03:02

FBI2 發表於 2020-7-17 20:46
呢條線繁時和非繁時客量反差好大

繁時好多寫字樓客,好多九商區嘅車都好迫人。非繁就得個megabox+ZCB,除咗執雞 megabox/黃大仙<>荃灣、megabox/黃大仙<>油塘 之外,其餘客應該好少

ne2059 發表於 2020-7-18 03:02

雖然黃大仙去九龍灣33係十分吸引,不過非繁兩個站加埋都唔知有冇10個人上車

paul2357paul 發表於 2020-7-18 03:29

EX-TL 發表於 2020-7-18 01:22
證明九龍東商貿區只係一個畀人返工嘅地方.

Megabox絕對唔係水靜河飛,中午佢既美食廣場既旺場可以反映出。

dennis28a 發表於 2020-7-18 03:47

paul2357paul 發表於 2020-7-18 03:29
Megabox絕對唔係水靜河飛,中午佢既美食廣場既旺場可以反映出。
姐係咁,頂多係隔離返工,肚餓廢事上返德福咪去 E-MAX Megabox 食,
食完嗱嗱聲做野,放工打卡立即逃離地獄。

九龍灣好多大公司會拎佢做後勤寫字樓,特色係齋坐唔會離開九龍灣 Office,
要跨區開會既人一係夾埋幾個同事 Call Uber 或的士,連巴士都唔會等。

淨係出入九龍灣既人,頂多去拎下回鄉證、速遞公司送下文件、
工程師父做細工程費事渣車、廣告或者電視台自己一個不定時出去做野。

你睇下 33 都變成晒證廠車就知咩事,扣埋佢地仲淨幾多人?

AtrHenu 發表於 2020-7-18 06:05

dennis28a 發表於 2020-7-18 03:47
姐係咁,頂多係隔離返工,肚餓廢事上返德福咪去 E-MAX Megabox 食,
食完嗱嗱聲做野,放工打卡立即逃離地 ...

如果講到厹巴33係日間K廠員工車,噤297,15A都可以傍上有名??(因為很多伙記都坐呢2條線出入車廠去開工/收工啵);P

btw,以MegaBox一帶人流計,33絕對可以開埋周六假日服務囉(最多唔行全段偉業街而改為跟15A行到藍田鐵路站後返原線):sleepy:

Ub7158 發表於 2020-7-18 07:21

如果九巴肯開33在星期六和日,我相信應該會多人搭D,和一定要用假日時間表。假

JCTK 發表於 2020-7-18 09:17

FBI2 發表於 2020-7-17 20:46
呢條線繁時和非繁時客量反差好大

點解當初咁既定線一開波就全日既

chrisyy4563 發表於 2020-7-18 10:05

吓...荃灣放工時間減班?…16:40 - 18:20      25

Enviro50D 發表於 2020-7-18 12:22

3ASV174 發表於 2020-7-18 01:43
呢個根本係所有經九龍灣入面既線既共通點

繁時巴士都滿瀉

其實觀塘商貿區都係,14X都係因為兜入嗰度先下繁日日頂閘同埋有20分班次

但係又唔係條條都咁爆,好似22M繁時一樣咁差都有

不過215X非繁10分一班客量都唔錯又點睇

10598C 發表於 2020-7-18 12:48

Enviro50D 發表於 2020-7-18 12:22
其實觀塘商貿區都係,14X都係因為兜入嗰度先下繁日日頂閘同埋有20分班次

但係又唔係條條都咁爆,好似22M ...

22M真係太廢,九龍城入九龍灣又唔快,要屈入啟德站掉頭,回程又成日同22聯合到站班次

但215X其實唔係主打九龍灣商貿區,非繁忙嗰邊上落唔算多,反而觀塘市中心加埋藍田山去尖沙咀需求夠大,夠養215X非繁忙10分鐘一班
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7
查看完整版本: 九巴 33 20/7 起調整班次