ATSE40 發表於 2020-8-6 13:52

城巴 969A 下午班次延長至天水圍北

由 10/8 起, 969A 下午班次將延長路線至天水圍北(濕地公園路)。

走線:按原有路線至天華路後,改經天城路、天恩路、天榮路、天瑞路及濕地公園路。

新停站次序:
天耀邨耀豐樓,天城路
嘉湖山莊景湖居,天龍路
嘉湖山莊麗湖居,天葵路
嘉湖山莊翠湖居,天榮路(新增)
天華邨,天瑞路(新增)
天恩邨,天瑞路(新增)
天澤邨,天瑞路(新增)
香港濕地公園,濕地公園路(新增)
天葵路,濕地公園路(新增)

取消巴士站:
天頌苑, 天華路
天頌苑, 天瑞路
天頌苑, 天榮路
天水圍市中心

其他服務細則維持不變。

新聞稿、通告、宣傳單張及新豬紙:http://www.nwstbus.com.hk/tc/upl ... 082020_969A_chi.pdf

I20091157 發表於 2020-8-6 14:07

咁行法,1940嗰班尾班車2100去到總站未?

PE7937 發表於 2020-8-6 14:08

總站set天葵路係咪方便即刻上公路私走;P
poster寫慧景軒但係人地住客有架967X直到大閘仲點會搭969A

ATSE40 發表於 2020-8-6 14:15

PE7937 發表於 2020-8-6 14:08
總站set天葵路係咪方便即刻上公路私走
poster寫慧景軒但係人地住客有架967直到大閘仲點會搭969A ...

967 唔到灣仔

I20091157 發表於 2020-8-6 14:19

ATSE40 發表於 2020-8-6 14:15
967 唔到灣仔

967X呢?

neoplan720p 發表於 2020-8-6 14:44

成件事真係好核突。
如果唔計港島區範圍,
齋睇天水圍,
嘉湖有967,唔駛搭經天慈既969A(雖然只係快2-3分鐘);
慧景軒、濕地公園有967直達,點都快過要兜返去翠湖先再上天北既969A;
唯一賺左應該係天華,新969A停正樓下,連馬路都唔駛過。

969A存在,就係因為967金鐘止步。
話就話下繁有967X服務銅記同灣仔,但969A服務時間長好多(自己上網check下)。

咁967延長去銅記咪搞掂囉?
理論上係,而且如果967去到CWB,969仲可以毫不猶疑飛走嘉湖,總站開出後,直去翠湖居。
但原來係會有967乘客對呢樣野有保留的。
點解?
先唔計要加幾多車、CWB有無總站擺位呢d車務問題,
原來對天水圍乘客來講,雖然967金鐘止步,
但好處係相對脫班既機會細左好多。
因為不論怡和街定灣北一帶,其實下繁都好易塞車。
而高士威道、怡和街更係隨時星期六、日都有機會塞。
對居民來講,967雖然唔方便,但亦都係救命草,勝在班次穩定。

所以呢?
雖然我覺得當930都拉左落去灣仔既時候,
967點都應該做埋個灣仔(至少灣仔係全日位,金鐘 <->上環其實算唔上全日位),
不過未必個個居民都會歡迎呢個舉動咁解。

tkwong 發表於 2020-8-6 14:48

早上去程張豬紙無更新,仍有W1轉乘。;P

HJ8388-S7 發表於 2020-8-6 14:59

969A 入到天水圍條路線都幾核突下

10598C 發表於 2020-8-6 15:18

條線仲衰過265B,兜埋上去濕地公園真係做乜
只有班次密啲、服務時間長啲嘅好處

(BTW以後冇得再天頌苑×3了:lol)

213D 發表於 2020-8-6 15:53

10598C 發表於 2020-8-6 15:18
條線仲衰過265B,兜埋上去濕地公園真係做乜
只有班次密啲、服務時間長啲嘅好處

啱呀
本身969A回程做緊幾堆客:
1. 灣仔↔嘉湖山莊 (好多人嫌969慢,968又越來越難上到車)
2. 港島↔天慈邨
3. 港島↔天華路 (967慢,轉車難上車又貴)
4. 德輔道中↔967沿線
第1 2堆客會基本保到,第3堆客一定冇晒,天水圍搞到265B咁真係冇得救,翠湖居D人會搭969,天水圍北又冇967快,應該會冇客架啦。
要服務天北架話,跟k73但係唔入泳池,或者276A咁行反而比較快又夠客源,總好過而家咁囉。
頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: 城巴 969A 下午班次延長至天水圍北