paul2357paul 發表於 2020-8-10 06:50

點解722可以轉做循環線運作,但780卻沒有?

原來民光街沿線就唔駛有巴士線直接搭去柴灣?

同埋實際效果都幾搞笑,
民光街沿線搭722與搭2時間上唔爭太遠,https://www.youtube.com/watch?v=NshgL0ZWj1s
照計780反而冇722兜得更耐,
前者轉循環線效果好過後者。

brianso198 發表於 2020-8-10 08:12

民光街唔識行返去林士街甚至碼頭果邊等780?

lsc04d11 發表於 2020-8-10 10:27

因為有780與788的轉乘照顧?

天空之神 發表於 2020-8-10 10:33

722 要照顧 20 M21 原有客源,中環碼頭同埋香港站
但 780 唔使入交廣,咪唔使攪循環線

neoplan720p 發表於 2020-8-10 10:37

你見722由循環轉雙總站再轉循環,
就知道見事本身就有好大爭議點,
唔會係循環線就代表百利而無一害。

既然係咁,
又係咪應該貿貿然又將條780變做循環線,搞到佢變無定向風班次呢?

E500facelift 發表於 2020-8-10 10:42

722應該要改雙向

AtrHenu 發表於 2020-8-10 11:14

neoplan720p 發表於 2020-8-10 10:37
你見722由循環轉雙總站再轉循環,
就知道見事本身就有好大爭議點,
唔會係循環線就代表百利而無一害。

其實如果城巴,九巴做好D應該係林士街至三號碼頭上車搭780,673,603,307的乘客係總站落車再扣返第一程的車資(即學702一樣設回頭轉乘)!!;P

btw,722改完雙向又轉返大循環,只怪新巴當年要一雞食咪的傑作(如:20,21,M21,M722)但又唔同720系做協調重組而搞成噤!!:lol

roquelcm 發表於 2020-8-10 11:20

咪多得班大帝話3,5碼上車又要總站落唔方便所以改番循環囉

cky 發表於 2020-8-10 11:37

碼頭那邊難道要行去交廣?如果拎 2 加 BBI 我諗啲客寧願行去港鐵站算囉。

053h4 發表於 2020-8-10 12:06

頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 點解722可以轉做循環線運作,但780卻沒有?