StanleyVillage 發表於 2020-12-16 23:45

運輸署建議調整小巴69及69A號線服務

資料來源:司馬文議員「16/12 薄扶林新聞」:
由於小巴69及69A號線的乘客需求於近年持續下降,運輸署現正就以下建議作公眾諮詢(請按連結瀏覽文件):
[*]將69號現時因疫情而縮減的時間表恆常化(逢星期一至六每10至20分鐘一班及逢星期日每20至30分鐘一班)
[*]69號尾班車於晚上9時正開出(原為晚上10時40分)
[*]增設 69號線特快班次,下午6時10分由數碼港開出,經中環灣仔繞道前往鰂魚涌
[*]永久取消 69A(數碼港 - 香港仔)於星期六、星期日及公眾假期的服務
[*]往返數碼港及銅鑼灣的69X將維持不變

運吉竟然俾綠頂行繞道 :o

LN9267 發表於 2020-12-17 00:30

69小巴增設特快班次的建議,封殺33X加班的可能了。
果然是AMS本質,有客就搶。

JH_LE4612 發表於 2020-12-17 01:23

兩邊總站一樣之餘,中間走線基本上已經等於一條全新嘅路線,運吉咁都批佢?果然小巴公司夠大聲就得。

StanleyVillage 發表於 2020-12-17 02:56

JH_LE4612 發表於 2020-12-17 01:23
兩邊總站一樣之餘,中間走線基本上已經等於一條全新嘅路線,運吉咁都批佢?果然小巴公司夠大聲就得。 ...

被戲稱做 #19CEO 果然唔係浪得虛名

kay 發表於 2020-12-17 08:42

雖然都係一班,但有得做就隨時做全日

不過69客量不斷跌,呢方面值得研究

而33X呢度唔少人都睇好前景
AMS都要69跑繞道,真係;P

miklcct 發表於 2020-12-17 10:47

69點樣行中環灣仔繞道?我點劃都劃唔到黃竹坑後點樣入到繞道喎。

asv2 發表於 2020-12-17 11:05

miklcct 發表於 2020-12-17 10:47
69點樣行中環灣仔繞道?我點劃都劃唔到黃竹坑後點樣入到繞道喎。
下繁,小巴一班,數碼港開當然係預咗打爆佢
之後直接行薄扶林去繞道啦出北角啦
文件咪已經有走線囉
資訊道、數碼港道、域多利道、薄扶林道、山道天橋、干諾道西天橋、干諾道中天橋、中環及灣仔繞道隧道、東區走廊、渣華道、英皇道及船塢里。

miklcct 發表於 2020-12-17 11:05

asv2 發表於 2020-12-17 11:05
下繁,小巴一班,數碼港開當然係預咗打爆佢
之後直接行薄扶林去繞道啦出北角啦

咁同69有咩關係?69重點係香港仔黃竹坑喎。

LN9267 發表於 2020-12-17 12:12

kay 發表於 2020-12-17 08:42
雖然都係一班,但有得做就隨時做全日

不過69客量不斷跌,呢方面值得研究

以數碼港計算,他們不介意支付貴一些的車費換取快捷的交通服務,否則30X不會有市場。

以繁忙時間堅拿道天橋、景隆街巴士站一帶的交通情況,行繞道絕對有保證。

而且,有地區交通組織想33X開回程,AMS這一著絕對可以封殺33X加班的可能。

kay 發表於 2020-12-17 12:51

數碼港69跌客應該係受mtr影響,同埋58M搶客,以前香港仔好多人等69,近年都少左好多,不過69聲稱薄扶林唔停站,好似唔想同巴士爭生意咁
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 運輸署建議調整小巴69及69A號線服務