271_N271 發表於 2021-2-24 21:53

2021-2022 大埔區RPP

Source: 文念志議員
https://www.facebook.com/mannimchi.page/posts/3871607536211609

64X/65X:元朗/天水圍早上各1班,經新田公路往太和、大埔墟及科學園

86P取消、X89D加班

263C來回加停白石角;往屯門改停廣福邨,不入街市

272P早上加1班,黃昏增設2班回程

274加1班,加停白石角

907D上、下午來回各2班(即全日8班),經白石角、青沙、西隧往北角至小西灣,同時307P上、下午各減2班

682寧泰路特車取消,682A加班

T74改運頭塘直出,即將開辦回程亦經運頭塘入大埔

N307、A47X、NA47延長至太和

N42P取消

將軍澳康盛花園往大埔工業邨,上、下午來回各2班(即全日8班),經將藍隧道、大老山、白石角

富蝶邨2條新路線:
- 往油塘,經太和、白石角、九龍灣,上午南行、下午北行各4班
- 往大埔墟站,富亨後跟71A,上午班次6-10分鐘

D208 發表於 2021-2-24 22:48

D208 發表於 2021-2-24 22:49

D208 發表於 2021-2-24 22:50

D208 發表於 2021-2-24 22:51

D208 發表於 2021-2-24 22:52

D208 發表於 2021-2-24 22:55

D208 發表於 2021-2-24 22:56

D208 發表於 2021-2-24 23:00

YY487 發表於 2021-2-24 21:57

富蝶得兩條咁嘅嘢,我係富亨就反枱喇
本身交通已經差,諗住有富蝶可以有新嘢
點知得啲垃圾

271_N271 發表於 2021-2-24 22:10

YY487 發表於 2021-2-24 21:57
富蝶得兩條咁嘅嘢,我係富亨就反枱喇
本身交通已經差,諗住有富蝶可以有新嘢
點知得啲垃圾

可能延長現有路線會之後再提出?本身預期會有一堆特別車,例如荃葵、東區同西隧,
富蝶+富亨+大中,幾多班都打得爆,
點知得觀塘...... 不過本身條線都set得ok geh

jocosben 發表於 2021-2-24 22:36

可能延長現有路線會之後再提出?本身預期會有一堆特別車,例如荃葵、東區同西隧,
富蝶+富亨+大中,幾多 ...

皇后山份野有278A延長, 都一同連埋一併上左, 相信得甘多, 仲想有其他就要再爭取
同埋參考番皇后山, 應該仲有小巴路線, 我估有機去大埔中心, 太和
同皇后山對照, 雖然少左D特別線, 但鐵路接駁方面皇后山條粉嶺站78A得15-30分鐘一班, 但條富蝶去大埔墟密到成6-10分鐘一班, 又算唔錯

jocosben 發表於 2021-2-24 22:37

另外睇番907D既路線圖, 東區頭站係咪北角消防局?

YY487 發表於 2021-2-24 22:40

富蝶+富亨+大中,幾多 ...

富蝶呢條觀塘線,完全唔似計劃做全日
我都講過,富蝶開經南運路運頭塘上公路係全日最理想走線
而家咁樣玩,走去太和上公路又唔做太和
早繁仲要中多幾個撞車例位
新興上公路咪算
仲要經埋白石角,真係恭喜晒
開去油塘又係晒油,74B/T74 去到觀塘都冇咩客
要做油塘行觀塘道好過

睇埋將埔線大埔定線,我覺得似係運吉有要員住太湖
而呢條線將兩種唔同客源撈埋一齊做又係死
將軍澳去大埔泳池做咩? 大埔去康盛做咩?
263C 已經證明咗呢種一條定線做兩批客嘅做法會仆直

907D 一啖砂糖一啖屎
不過 307P 尾車時段唔係好掂
拉疏尾車時段放車俾 907D 都應該唔會爆穫

ViviTse 發表於 2021-2-24 22:43

估唔到埔將線係經將藍

jackycmy 發表於 2021-2-24 22:44

大埔去鰂魚涌,西灣河,筲箕灣同柴灣有東隧唔行行西隧咩玩法?行車里數多咗隊道費又貴咗仲要大埔公路沙田段都係塞。
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9
查看完整版本: 2021-2022 大埔區RPP