2076 發表於 2021-4-14 15:18

lingling_cc 發表於 2021-4-14 12:24
駿洋都唔係夠位泊, 同埋依家好似285要跳88X
仲有就算280X擺駿洋後, 穗禾都冇吉坑吉出黎?
...

81K改擺單坑,80M擺孖坑。
81K單坑擺到4架車,80M孖坑只用左邊擺1架車,留返右邊比280X通過。

駿洋邨空間多過穗禾苑好多,280X同285共用孖坑即可。(或者280X同88X共用孖坑,285改用單坑,反正88X幾時都唔會有多過1架車喺總站)

cz9328 發表於 2021-4-14 22:12

2076 發表於 2021-4-14 15:18
81K改擺單坑,80M擺孖坑。
81K單坑擺到4架車,80M孖坑只用左邊擺1架車,留返右邊比280X通過。

80M 擺孖坑,要擺靠近的士站嗰邊至見效。
同埋可能要派住ASV 頂檔先。至於值唔值得派11.3米就見人見智。

2076 發表於 2021-4-14 22:36

cz9328 發表於 2021-4-14 22:12
80M 擺孖坑,要擺靠近的士站嗰邊至見效。
同埋可能要派住ASV 頂檔先。至於值唔值得派11.3米就見人見智。 ...

係,諗真一層80M係要擺去的士站果邊,280X先至夠位扭入去孖坑。80M應該唔駛派ASV都夠比280X入站,照用12米車也可。

另外798好少有3架車在駿洋邨總站,其實有冇可能比798擺返中間單坑,讓返孖坑比九巴,等駿洋邨可以夠位擺3-4條路線?

bennyho1004 發表於 2021-4-15 08:26

與其咁樣一係81k延長上華翠園280x兩邊總站都一半半咁食飯擺車。都可以有助解決問題

2076 發表於 2021-4-15 09:52

bennyho1004 發表於 2021-4-15 08:26
與其咁樣一係81k延長上華翠園280x兩邊總站都一半半咁食飯擺車。都可以有助解決問題 ...

試過車,上唔到華翠園。

加上其實兜穗禾苑擺駿洋邨的行車里數係仲低過擺上華翠園......

bennyho1004 發表於 2021-4-15 11:38

倒不如順手0100果班九龍塘車變85特班。80m直接取消加車俾280x咪仲好

JX9097 發表於 2021-4-15 13:50

2076 發表於 2021-4-15 09:52
試過車,上唔到華翠園。

加上其實兜穗禾苑擺駿洋邨的行車里數係仲低過擺上華翠園......

穗禾路盡頭個迴旋處都唔細估唔到咁都唔夠位調頭
不過又唔係冇解決辦法嘅
由google衛星圖睇,其實可以削一削個山坡
反而我覺得沿途居民反對可以仲難搞

擺駿洋個問題係駿洋會嫌兜
而且駿洋個總站都滿座...

Snoopy@FB8617 發表於 2021-4-15 14:06

不過又唔係冇解決辦法嘅
由google衛星圖睇,其實可以削一 ...

285用單坑88X/280X用孖坑搞掂

長遠來講如果可以借埋條80M+88X合做一條正路既東九線
81K可以獨佔條孖坑
山上山下亦各有好處可以攞

teddybus 發表於 2021-4-15 14:08

不過又唔係冇解決辦法嘅
由google衛星圖睇,其實可以削一 ...

似係沿路問題多過關盡頭迴旋處事

JX9097 發表於 2021-4-15 15:05

teddybus 發表於 2021-4-15 14:08
似係沿路問題多過關盡頭迴旋處事

沿路所見都好闊下...
真係睇路出邊個位會肥:shutup:
(戴頭盔先,非專業人士)
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8
查看完整版本: 九巴280X現況