kay 發表於 2021-4-22 23:31

記得796P仲係中港碼頭開個陣
之後踢走去尖東

頭幾日下繁依然有人等唔會有既796P
可見796P有佢粉絲

S3BL100 發表於 2021-4-22 23:33

297 當務之急係回程九龍城飛橋,飛起亞皆老街球場至坪石之間所有站,上下繁九龍城真係拖慢唔少時間、影響車程穩定,而呢幾個站本身仲有其他選擇

至於 296D,想減資源既話,不如變循環線算喇,計過可以慳到三部車,好過不斷減班。反正將轉啟用後,無理由三條尖咀線都係來回佐敦出入

尚德總站兩條對外線,D 仔服務範圍太少,C 仔就另一個極端,要同時做尚德旺角、尚德深水埗、長沙灣填海區來往觀塘,於是頭尾車程唔吸引,兩邊不討好。其實應該要諗下,呢兩個極端係咪理想,係咪有空間考慮 D 仔減車畀 C 仔拆線,增加返個別車程組合既吸引力

JX9097 發表於 2021-4-22 23:43

297 當務之急係回程九龍城飛橋,飛起亞皆老街球場至坪石之間所有站,上下繁九龍城真係拖慢唔少時間、影響車 ...
D仔不如跟215X走,主力做尖東特快同尖西「獨市」
加番上去15/ 20分鐘一班
總好過同796P死纏爛打又打唔贏

至於C仔,單靠尚德又唔夠客飛出去九龍城
而且九巴利用緊條半廢線食貴價官旺
睇怕都冇咩可以搞

nchmt 發表於 2021-4-22 23:43

想當年 296d曾經開過6分鐘一架 唉

ViviTse 發表於 2021-4-22 23:45

B.B.B. 發表於 2021-4-22 23:29
太遟喇越黎越多人知有796P 喇

尤其是796P價錢同定線取勝,即係上296D嘅人可以上796P,但上796P嘅人未必上296D

ViviTse 發表於 2021-4-22 23:47

JX9097 發表於 2021-4-22 23:43
D仔不如跟215X走,主力做尖東特快同尖西「獨市」
加番上去15/ 20分鐘一班
總好過同796P死纏爛打又打唔贏

同意,一係就做尖東(紅磡站/理工)特快,一係就做尖西(雅翔道/西九龍)特快啦,照塞落佐敦根本無意思

JX9097 發表於 2021-4-22 23:47

ViviTse 發表於 2021-4-22 23:45
尤其是796P價錢同定線取勝,即係上296D嘅人可以上796P,但上796P嘅人未必上296D
...

都唔完全係嘅
至少九龍站同尖西都算係獨市
之但係減到咁嘅死款...

B.B.B. 發表於 2021-4-22 23:48

297 當務之急係回程九龍城飛橋,飛起亞皆老街球場至坪石之間所有站,上下繁九龍城真係拖慢唔少時間、影響車 ...

我靠佢去megabox 架 我月票架

B.B.B. 發表於 2021-4-22 23:49

都唔完全係嘅

兩個嚇怕人既獨屎位

ViviTse 發表於 2021-4-22 23:51

都唔完全係嘅

噢,原來我寫漏咗,我意思係彌敦道返將軍澳嘅客

至於九龍站/尖西,唔知做特快夠唔夠客呢?如果唔夠,尖東特快又得唔得呢
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14
查看完整版本: 九巴 296D、297 減班