天空之神 發表於 2021-6-17 12:26

樓主係咪想叫巴士公司取消哂同小巴重疊既路線保留實力?

kingprowm 發表於 2021-6-17 13:20

我經常覺得應該重整青衣短途線資源來開辦新長途跨區線

或許是部分人在青衣長大,對舊線有情意結啦,所以成日反對開新線,撐荃葵短途線線

我都知青衣大需要去荃葵,但目前情況我點都認為服務過盛

短途線唔夠小巴鬥,咪開辦新線新服務囉,果堆荃葵線,好睇唔好食,又同小巴競爭咁大,咁留戀做乜

最衰 948 系係同新巴聯營,想加強服務都唔係單方面可以話事,其實 948 轉全日去到 307 673 咁上下水平,都唔需要加好多車

無敵風火輪 發表於 2021-6-17 13:51

43M佢係靠老人家生存ga,兩繁仲有學生支持,還好喎

HR1377 發表於 2021-6-17 13:52

FBI2 發表於 2021-6-17 11:09
你睇41M, 43B, 43M, 44M俾小巴打到死晒,就知巴士有幾難鬥。

41M, 43B俾243M和綠小打殘,41M直頭可以cut

31石籬往荃灣兜安蔭圈已經趕客搭綠小,幾時將31取消經安蔭?

至於34,葵盛往荃灣俾98綠小打殘

concorde3388 發表於 2021-6-17 13:54

青衣山上搭 88D 出青衣站仲快過架又疏又多站既249m。

Kj2052 發表於 2021-6-17 14:21

43m即時目測少於10人搭
相反948過海坐滿
返青衣都有廿多人

1320 發表於 2021-6-17 14:25

接駁/流水線, 基本上邊間密密有車就邊間嬴
九巴既話, 273, 270, 278k 都算係做到呢點既, 不過例子真係唔多.....

Choi 發表於 2021-6-17 14:39

FBI2 發表於 2021-6-17 11:09
你睇41M, 43B, 43M, 44M俾小巴打到死晒,就知巴士有幾難鬥。

巴士應該做長途,觀塘(甚至將軍澳),港島(以至港島東)都應該南北各一全日綫,然後整合區内綫。

Edward_Chan 發表於 2021-6-17 15:23

小巴有車海 如果車費差距唔大根本無可能贏

kingprowm 發表於 2021-6-17 15:34

Choi 發表於 2021-6-17 14:39
巴士應該做長途,觀塘(甚至將軍澳),港島(以至港島東)都應該南北各一全日綫,然後整合區内綫。
...

青衣去將軍澳根本最簡單開多條 290 分支就得,現在搞到又要招標又要一日得單向4班

290 系有冇必要條條荃灣至葵涌條條一樣行法,唔可以搵一條跟 42C 咁行到荃富街然後返回原線嗎

另外應該夾葵芳開一條直達大埔的巴士線
頁: 1 [2] 3 4 5
查看完整版本: 葵青區巴士狂避小巴唔健康