GZ4031 發表於 2021-6-17 23:51

其實青衣「狂避」小巴唔算誇張... 觀塘既M線比青衣誇張得多
青衣要區內巴士, 荃灣5條 41M 42M 43 43B 243M(未計E31), 葵興芳四條 43 43A 43M 44M
你講既葵盛 荔景 石圍角, 真係開直達, 九巴應該會亂咁做, 開到25-30, 咁就大家都冇癮, 比小巴做
312 又密又快, 401 慢少少但尚算準時開車, 409 409K 唔使講啦, 88D 都一樣

但最主要既地鐵接駁都仲比番248M 249M 做 (半條249X)
其實平衡得唔錯, M線大多客量都唔差 (44M近年趺左...)
起碼唔似觀塘堆13M 14B 15A 16M 23 23M 26M 216M 95M... 架架班次都奇奇怪怪
你求其指條青衣M線都密過佢地

miklcct 發表於 2021-6-18 00:05

andy92 發表於 2021-6-17 11:25
312 日間個位數班次都係得十個客以內過橋

如果巴士做應該只得 32M 既水平

312嘅主要客源係唔過橋嘅客喎,往青衣方向大把客喺大窩口同德士古道落。

kingprowm 發表於 2021-6-18 09:37

Edward_Chan 發表於 2021-6-17 15:52
依樣野真係要多謝屎水 次次想增加服務時間/ 開全日 佢地都第一時間反對 但我唔認同荃灣葵涌服務過盛 由其 ...
但非繁時肯定服務過盛

都係果個問題,如果唔係 948 有屎水係度,其實平日中午一點前開 15-20 分鐘一班,回程返青衣加密到 15 分鐘一班,而青衣尾車每日最少晚九都唔過份
這些新增班次用荃葵線抽車去做,用 41M 43M 這些客量較差的線去幫 948 加班

Mercer 發表於 2021-6-18 12:04

miklcct 發表於 2021-6-18 00:05
312嘅主要客源係唔過橋嘅客喎,往青衣方向大把客喺大窩口同德士古道落。
...

有分段收費同埋36變左半廢之後, 312 就好有用啦, 加上真係算多車,熊貓成日上唔少人.

頁: 1 2 3 4 [5]
查看完整版本: 葵青區巴士狂避小巴唔健康