吳宗錡 發表於 2021-6-18 13:11

咁最受屯馬線影響嘅93K同297有無傾到?

LAK2 發表於 2021-6-18 15:12

唔係喎
213D真係有得諗
仲收得貴過95

jacky03 發表於 2021-6-18 16:26

吳宗錡 發表於 2021-6-18 13:11
咁最受屯馬線影響嘅93K同297有無傾到?

變293就唔會咁安靜

珀島魚蛋 發表於 2021-6-18 16:47

吳宗錡 發表於 2021-6-18 17:09

jacky03 發表於 2021-6-18 16:26
變293就唔會咁安靜

如果297往坑口方向改行承啟道嘅話,會比宜家快咗定係慢咗呢?

JX9097 發表於 2021-6-18 17:17

吳宗錡 發表於 2021-6-18 17:09
如果297往坑口方向改行承啟道嘅話,會比宜家快咗定係慢咗呢?

運吉似乎唔批九巴行承啟道

吳宗錡 發表於 2021-6-18 17:25

JX9097 發表於 2021-6-18 17:17
運吉似乎唔批九巴行承啟道

我頭先諗到297往坑口方向改行承啟道,然後297P全日,聯合班次10分鐘一班。唔知咁可唔可以救到條線呢?
至於93K,要救條線嘅話,改行觀塘繞道同機場隧道(往旺角方向)/九龍城天橋(往寶琳方向)就肯定要喇!

xdxd 發表於 2021-6-18 17:46

吳宗錡 發表於 2021-6-18 17:25
我頭先諗到297往坑口方向改行承啟道,然後297P全日,聯合班次10分鐘一班。唔知咁可唔可以救到條線呢?
至 ...

297一日要入九龍灣,一日都唔會有翻身嘅機會,喺紅土都係會比796X㩒住嚟砌。當見過嚟兩班796X都無297嗰陣,要去坑寶唔少人都會選擇796X轉鐵,未來更加會有直接落地底嘅選項。

至於297/297P十分鐘一班鬥796X/鐵我覺得贏唔到,一嚟坑寶始終都係純住宅區,對比起將南/康城起碼都有啲商場+工業村,紅土居民用得著嘅機會更大;二來796X平+快都吸引到下路客行去搭,即使297系改經下路都未必吸引到好多乘客轉投,加埋承啟道都有食燈嘅風險,而且兜商貿區更加係致命傷,即使厹升297P幫拖都未必打贏。
反而應該改經下路+承啟道嗰條係15X。

transbus 發表於 2021-6-18 18:24

88真係咪搞,
望下老隧口周末夜幾長龍幾難上車先。

213D未開,
就已經有意見話可以拉埋95夾份玩,
應該唔難,
但咁狗公當年會收唔到上$7.8

SV3077 發表於 2021-6-18 18:31

95延長去寶琳得唔得?
頁: 1 2 [3] 4 5 6 7
查看完整版本: 西貢區議員與運輸署交流將軍澳山上交通服務