E21A 發表於 2021-6-25 22:00

E36A唔集中做元朗大馬路,注定永遠無運行

觀察咗E36A開線後近5個工作日,發覺客量實在少得非常可憐。
雖然話新線開張要等時間積聚客量,但E36A取代E34P,本應承接前者客量,繁忙時間應該總有一定成績。
但現實卻是相距甚遠,以小弟每日遇上由0735逸東開出既班次為例,全個滿逸上車人數唔起過20人。更誇張試過去到迎禧路十字路口追到0725滿東開出既E21A特班(沿途都冇人上咪咁快囉。)
雖然過往E34P早上往天水圍班次客量唔算標青,但印象中出市中心前都可以坐滿窗口位,如此一來即係原本E34P既乘客都流失晒。
晚繁回程架車返到滿東既時候亦唔超過10個(當中應該仲包括東涌北短途客)。
係唯獨朝早往東涌方向仍然承接到E34P/X既地盤客。

其實未開線前大家都估到,天水圍南、屯市都係以住宅區為主,住宅區往住宅區通勤客可謂少得可憐。反而元朗市中心仍有唔少辦公室寫字樓。
雖然E36A總站接近元朗工業區,但車程太長無法吸引通勤客。

非繁更加唔洗講,滿逸出市中心轉E36/E37一定快過E36A停東涌北/屯市多多聲,況且兩條線本來繁忙時間以外又唔係特別多客。
東涌北就連去荃灣既E32A都做唔掂,更加唔可能支撐起E36A既客量。
再繼續落去E36A只會不斷頹廢。
龍運應該放棄E36A蜻蜓點水做足屯元天既模式,集中做過往E34P既客倉——元朗大馬路。
咁E36A呢條線繁忙時間仲可能有一線生機。

arfung 發表於 2021-6-25 22:08

補充一下昨晚約晚上七點分別見到2班往東涌E36A車上不夠十人,停完紅橋去緊市中心。

不肯定市中心和屯赤會否大量乘客候車。

elmmoo 發表於 2021-6-25 22:58

唔係有位t 版友話E36A 就算開30 分鐘一班都會有人上咩 果陣仲串到話唔比屯門上車去元天

thorchan 發表於 2021-6-25 23:13

做大馬路就一定會趕走依家屯市班客,依家屯市1735班車上到可以上到無單邊位。明顯地有部份E33常客頂唔順,真係特登等E36A。若果元朗上哂車,去到屯市無位坐咪又係攪到倒米。由屯市到滿逸,轆哂東涌北返去最盡都係40分鐘。就算俾你上到E33,滿逸東涌北仍然要用多至少15-20分搭車/行返去,用的時間同E36A差唔多,但E36A轉少一程車已經差好遠。
依家龍運係趕緊滿逸東涌北的屯門通勤客離開E33-逸東站頭有卡寫埋話E31「不能」接駁任何屯元天路線。

利申:自開線之後就已經放棄E33。

GU9338 發表於 2021-6-25 23:18

做大馬路就一定會趕走依家屯市班客,依家屯市1735班車上到可以上到無單邊位。明顯地有部份E33常客頂唔順, ...
無單邊位即係上層得 30+
連坐滿都未去到既情況
憑乜叫 E36A 繼續用呢條反智走線然後繼續倒元天客又繼續行到過晒鐘 ?

元天真係打得爆 E36A 既
加密到 20 分班又點話

E21A 發表於 2021-6-25 23:19

做大馬路就一定會趕走依家屯市班客,依家屯市1735班車上到可以上到無單邊位。明顯地有部份E33常客頂唔順, ...

根據你所講既,而家架車碌完元朗、天水圍、去到屯門,先係滿窗口位;而如果做埋大馬路,去到屯市就會無位坐,咁咪即係你都認為大馬路多好多客囉:D

ryandroid 發表於 2021-6-25 23:20

其實胡混自己蠢咗,E36 同A36唔應該一齊行大馬路,E36A兜每區3-4 站。
既然A36平咗,E36A 就應該天水圍落返元朗大馬路去八鄉路,E36 就直接去朗屏經元朗站去元朗南。甚至E36A 唔入天水圍,只停屯公三站+元朗大馬路+八鄉路,E43 停屯公三站、天水圍站四站,咁E43 北區就唔使死兜難兜都可以過60km

依家E36A 同E43嘅低能走線搞到吸唔到客,A36又繼續被E36 搶客,自己重組廢又只識得嗌蝕錢

thorchan 發表於 2021-6-25 23:28

E21A 發表於 2021-6-25 23:19
根據你所講既,而家架車碌完元朗、天水圍、去到屯門,先係滿窗口位;而如果做埋大馬路,去到屯市就會無位 ...

唔直接做大馬路,應該係為平衡三區的客量,將元天客引到去屯赤,就算真係要轉車都留俾自己而唔係嶼巴。

Anonymous 發表於 2021-6-25 23:28

唔係有位t 版友話E36A 就算開30 分鐘一班都會有人上咩 果陣仲串到話唔比屯門上車去元天 ...
可以咁睇:

有版友睇到E36A下繁坐滿入屯赤去東涌。但從其他版友亦見到屯赤有唔少人等E36A入東涌,超出預期。但同時間非繁客量比想像中更差。

東涌去屯門係值得做嘅,始終E33P唔係全日服務,而且屯市去屯門工業區比較方便。而停紅橋同市中心當做曬屯門其實相當有效率,只係冇左啲關鍵嘅轉乘優惠。主力做逆向客嘅E36A唔需要擔心塞車問題。

根據全程行車片,天水圍一圈 10 分鐘左右,計埋東涌市中心轉車嘅不便同E37嘅班次,呢10分鐘其實又唔算難頂。

去到元朗,落到形點已經比直達元朗慢20分鐘,連大馬路邊皮都去唔到,先係吸唔到客嘅主因。啲客寧願博都唔想喺形點轉E36A

JC8385 發表於 2021-6-25 23:40

唔係有位t 版友話E36A 就算開30 分鐘一班都會有人上咩 果陣仲串到話唔比屯門上車去元天 ...

條E36A都係交保護費姐
無所謂啦
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9
查看完整版本: E36A唔集中做元朗大馬路,注定永遠無運行