ricky 發表於 2021-6-27 22:49

有元朗朋友投訴E36走線差,寧願要E34B

利申,我不是住元朗,我講錯的話,唔好話我。:victory:佢本身住東頭工業區內的私人樓宇,以往去元朗東面的站搭E34B,因為當時去機場係接近元朗尾站,已直上大欖隧道,加上沿途較少塞車,去機場返工好準時。
不過,自E36取代E34B後,他上車的話唔再係尾站,而係中間站,巴士去到元朗公園先上元朗公路,跟住戲肉來了,就係返工時間屯門公路出九龍實塞車,同屯門出九龍的車一齊攬炒埋,然後去到屯赤隧道樽頸位又塞過,佢聲稱用粒幾鐘先到,慢過E34B。
佢話寧願要番E34B,E36表面走線快咗,返工時間出發,實際係慢過以前。

Kingston_Kwan 發表於 2021-6-27 22:55

屯赤隧道樽頸位即係咩位置? 照計早繁經皇珠路入屯門嘅車唔多, 因為反向通勤, 係咪個迴旋處累事呢?

天空之神 發表於 2021-6-27 22:59

Kingston_Kwan 發表於 2021-6-27 22:55
屯赤隧道樽頸位即係咩位置? 照計早繁經皇珠路入屯門嘅車唔多, 因為反向通勤, 係咪個迴旋處累事呢? ...

30 橋
屯公轉往皇珠路支路

朝朝 30 橋塞到過紅橋

Chnnr 發表於 2021-6-27 23:03

今朝晨咁早試左由機場入元朗, 唔塞車都要 45 分鐘, 其實同行大欖差唔多之餘,
分分鐘仲比大欖慢幾分
不過自從轉左做 E36 同 E37 之後, 總係覺得呢兩條線客量少左

Kingston_Kwan 發表於 2021-6-27 23:03

天空之神 發表於 2021-6-27 22:59
30 橋
屯公轉往皇珠路支路

只係因為限速30姐, 改返50咪無事囉;P

呢段路通常要行幾耐, 要唔要10分鐘? 平時唔塞的話3分鐘都完事

Kingston_Kwan 發表於 2021-6-27 23:07

Chnnr 發表於 2021-6-27 23:03
今朝晨咁早試左由機場入元朗, 唔塞車都要 45 分鐘, 其實同行大欖差唔多之餘,
分分鐘仲比大欖慢幾分
不過自 ...

地理位置上, 我覺得天水圍比元朗更適合用屯赤嘅;P

至少唔洗倒轉走線, 惹人反感, 尢其尾站變頭站

其次里數真係減少, 塞埋三十橋, 都係天水圍線有優勢

我覺得如果要Keep大欖, 咪Keep E34P囉

Chnnr 發表於 2021-6-27 23:21

Kingston_Kwan 發表於 2021-6-27 23:07
地理位置上, 我覺得天水圍比元朗更適合用屯赤嘅

至少唔洗倒轉走線, 惹人反感, 尢其尾站變頭站

係, 同埋 E36 回程仲要兜鳳池村一個圈,變相已經比 E34B 慢
而家住元朗既同事都話要預一個半鐘返工, 可能今個禮拜經常落大雨, 加埋大塞車, 好多人對呢兩條線印象都好一般
youtube 都有片睇, 去程當 E36 出完屯赤落返北大, E34B 其實已經到小蠔灣對出
當中差別其實都係 3 分鐘, 龍記最大得益就係慳左隧道費
但塞車導致脫班呢啲惡性循環真係要諗一諗
唔係既話同當年 E41 一樣, 一塞車無車返就無車開, 每次都聽到大埔同事喊哂口講唔知幾點先有車

GK3258 發表於 2021-6-27 23:29

既然咁多人鍾意舊走線,倒不如開條A36O A37O繁時跟舊走線,等班E34AB fans可以坐去青馬轉算數啦

天空之神 發表於 2021-6-28 00:34

Kingston_Kwan 發表於 2021-6-27 23:03
只係因為限速30姐, 改返50咪無事囉

呢段路通常要行幾耐, 要唔要10分鐘? 平時唔塞的話3分鐘都完事

塞落橋位轉線,唔關 30 定 50 事

唔塞咪 3 分,塞車慢線排隊咪 15 up,插下隊咪快少少
藍地元公無撞車咪好地地,呢期撞開有條路

咁呢度輸 10 分 15 分,其實同欖隧北大唔差得遠

THomas20010808 發表於 2021-6-28 01:07

天空之神 發表於 2021-6-28 00:34
塞落橋位轉線,唔關 30 定 50 事

唔塞咪 3 分,塞車慢線排隊咪 15 up,插下隊咪快少少

朝頭早南行加替代路線青田路丶鳴琴路丶青雲路同龍富路會唔會好過行屯公?
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 有元朗朋友投訴E36走線差,寧願要E34B