ricky 發表於 2021-7-4 17:57

九巴聲稱屯馬綫令11,85B,85S,286M客量跌逾四至五成

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/645813/%E5%B1%AF%E9%A6%AC%E7%B7%9A%E9%80%9A%E8%BB%8A%E4%B8%80%E5%91%A8%E4%B9%9D%E5%B7%B44%E7%B7%9A%E5%AE%A2%E9%87%8F%E8%B7%8C%E8%BF%91%E5%8D%8A-7-17%E8%B5%B7%E5%B0%87%E8%BB%8D%E6%BE%B3%E6%8E%A8%E9%9B%99%E5%90%91%E5%88%86%E6%AE%B5%E6%94%B6%E8%B2%BB

屯馬線於6月27日通車,九巴車務策劃部主管梁領彥表示,過去一周先後有黑色暴雨及公眾假期影響乘客出行,但初步數據顯示,與屯馬線路線相近的巴士線,客量跌幅顯著,尤其擬取消的4條路線,乘客量減少四至五成。至於何時才會取消路線,梁說,要再觀察一段時間,並把數據交予運輸署決定。

11號客量都跌一半?唔會嘛?似乎九巴好想快啲取消呢四條線。

FBI2 發表於 2021-7-4 18:04

5A呢? 和港鐵100%重疊,點解唔取消? 係咪要插旗就大晒?

Justshamxx 發表於 2021-7-4 18:06

得嗰一個禮拜,係都睇定啲,釐清咗咁多條巴士路線嘅客量跌幅先啦:P

一個禮拜內發生咁多嘢,又黑雨又七一假日,難以作準嘅喎……

Ohm 發表於 2021-7-4 18:07

5A呢? 和港鐵100%重疊,點解唔取消? 係咪要插旗就大晒?

點100%? 屯馬線去到尖沙咀碼頭?

Ohm 發表於 2021-7-4 18:10

11 唔係因為同屯馬線重疊,只係同九巴其他路線重疊,所以做咗眼中釘啫

ricky 發表於 2021-7-4 18:10

無提過取消5A,所以唔會唱衰佢。

Ohm 發表於 2021-7-4 18:10
11 唔係因為同屯馬線重疊,只係同九巴其他路線重疊,所以做咗眼中釘啫

收費比14同26平

talktogether 發表於 2021-7-4 18:12

Ohm 發表於 2021-7-4 18:07
點100%? 屯馬線去到尖沙咀碼頭?

尖咀有尖東站,anyway到處都有鐵路經,唔通秀茂坪,順利及慈雲山先可以唔取消路線?:P

Ohm 發表於 2021-7-4 18:16

talktogether 發表於 2021-7-4 18:12
尖咀有尖東站,anyway到處都有鐵路經,唔通秀茂坪,順利及慈雲山先可以唔取消路線?

...
唔好將新界牛出市區嘅標準套落去九龍區內:D
尖東站還尖東站,同尖碼/海港城係相差一大段距離
btw 就好似黃大仙總站咁,喺嗰度上車嘅人,我諗十居其九都唔會想行出彩虹道

ATSE40 發表於 2021-7-4 18:20

無提過取消5A,所以唔會唱衰佢。

九巴唔肯提咪叫下黃大仙區嘅議員幫佢提囉,點可以取消條無咁差嘅線但係唔取消差啲嗰條架:lol
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 九巴聲稱屯馬綫令11,85B,85S,286M客量跌逾四至五成