Mercer 發表於 2021-7-5 17:20

leo_ku 發表於 2021-7-5 16:38
214好客因為藍田山同安達去西九搭鐵好轉接,加上做埋去彩虹站的鐵路接駁客,214做得起不代表11都做得起。 ...

加價咪得囉, 九巴市區就係下下想你搭新界車搭幾個站比佢賺曬, 搞到搭車仲貴過新界, 因為有區內線 / M, K線 / 雙向分段

當土瓜灣來回佐敦, 就係想迫你搭14, 一邊拎專營權既著數, 轉頭就在商言商要賺盡, 仲有咁多人支持佢地呀

Ohm 發表於 2021-7-5 19:02

Mercer 發表於 2021-7-5 17:20
加價咪得囉, 九巴市區就係下下想你搭新界車搭幾個站比佢賺曬, 搞到搭車仲貴過新界, 因為有區內線 / M, K ...
逼人上14呢個如意算盤我諗就未必打得響
土瓜灣去佐敦,等得14號不如坐小巴,仲要平$0.2,佐敦去土瓜灣就坐A22,高級服務,都係平$0.2
不過小巴都有個唔好處就係每次上車都唔會知道落車點係邊:L

ricky 發表於 2021-7-5 20:04

無敵風火輪 發表於 2021-7-5 12:54
80 ge 數據唔係好準,而家下繁九龍灣都可以坐7-8成滿,都仲未計黃大仙

東九龍線點做都唔會太差

talktogether 發表於 2021-7-5 20:56

Ohm 發表於 2021-7-5 19:02
逼人上14呢個如意算盤我諗就未必打得響
土瓜灣去佐敦,等得14號不如坐小巴,仲要平$0.2,佐敦去土瓜灣就坐 ...

不過小巴都有個唔好處就係每次上車都唔會知道落車點係邊->咁係你唔熟條小巴綫吧:P

ryumew 發表於 2021-7-5 21:08

Choi 發表於 2021-7-5 16:20
所以救11的辦法就是請區佬幫忙拗條11上安達。

改上鳳鳳新村至富山邨應該可避免殺線

天空之神 發表於 2021-7-5 21:19

ryumew 發表於 2021-7-5 21:08
改上鳳鳳新村至富山邨應該可避免殺線

應該要比富山居民買壽屍

Ohm 發表於 2021-7-6 00:42

talktogether 發表於 2021-7-5 20:56
不過小巴都有個唔好處就係每次上車都唔會知道落車點係邊->咁係你唔熟條小巴綫吧
...
土瓜灣去佐敦道,有觀塘/油塘/藍田/秀茂坪嘅車,要做小巴迷先至會識分之餘仲要記埋總站喺邊

KelvinSJ743 發表於 2021-7-6 06:21

Quanta 發表於 2021-7-6 13:41

KelvinSJ743 發表於 2021-7-6 06:21
寧願斬 286M 開 89A 頌安去安達做 77 區特快去九龍灣/觀塘好過,順手 213B 全日化可以特快安達去觀塘 ...

無端端213B憑咩「順手」全日?好多客咩

ricky 發表於 2021-7-7 22:17

無敵風火輪 發表於 2021-7-5 12:56
未有屯馬之前,11B下繁係要企人

今晚放工時間見11B往九龍城碼頭下層幾乎坐滿同有人企,上層大半滿,客量唔算差。
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11
查看完整版本: 九巴聲稱屯馬綫令11,85B,85S,286M客量跌逾四至五成