kay 發表於 2021-7-27 16:08

薄扶林往灣仔巴士服務再探究

這個課題以往有版友提過
但往往是質疑點解巴士公司無提供特快往灣仔的服務
一是兜半山一是兜西營盤上環
一係坐23/40/40M一係坐10/31

最近坐開40
以上繁為例

假若由寶翠園出發往灣仔
37X及40一齊出發,最終是可以同一時間到達灣仔

假如37X與40同步到灣仔
亦可以推斷37B會慢過40到灣仔

聽落好像很神奇
山道天橋+海皮會同羅便臣道平手(仲要後者不斷爬升)

(但海皮D燈又老實等得較耐)

再比較非繁忙時間
以90B為例
由寶翠園出發往金鐘

理論行車時間只是快40少許
少於5分鐘
只要半山交通暢通而下路塞車
下路已經是沒有優勢

當行車時間差唔多
而23/40在半山有站執客
巴士公司似乎亦無需要提供特快服務

poohpter 發表於 2021-7-27 18:00

我一睇標題就諗到新巴46X,唔係冇得做,只係唔想做!:lol

nwfb1601 發表於 2021-7-27 19:23

我一睇標題就諗到新巴46X,唔係冇得做,只係唔想做!
咁講真,當0個條同 46X 差唔多性質0既華富去灣仔特快紅 van,最後都
頂唔順要摺埋0既時候,可能真係要承認薄扶林去灣仔特快車0既需求真
係細到連紅 van 佬都唔想做。 https://i.imgur.com/mqNiwye.gif

kay 發表於 2021-7-27 19:32

46X走線係FAIL

但一條山道天橋+上環+中環+金鐘+灣仔
呢個係唔少巴迷提過既"特快"走線

車程都贏唔到40

咁真係無理由開

我都係好奇試過幾次同37X一齊出發
灣仔追得返
以前好似無咩人提過

不過西區未有MTR年代
半山就塞車塞得多
個時就應該37X快D

但同樣西區未有MTR年代
繁忙時間行海皮都一樣塞
交廣龍頭龍尾港澳碼頭

不過早繁計
羅便臣同柏道計
落山既車多過上山

上山既塞少少既位就係西摩道同高主教書院

天空之神 發表於 2021-7-27 19:39

46X走線係FAIL

捱唔到去中環灣仔繞道開

如果唔係 46X 係可以直插灣仔北,銅鑼灣
停怡東一路掃返出中環上公路其實唔差

最大問題係當年唔入華富
元祖 504 4X even 537 都要入去搵食
為左成就 M49 導致呢個惡果

最後一條 70 殺哂 43X 46X 70M
好唏噓既係

gavrie01 發表於 2021-7-27 20:22

46X走線係FAIL

你入金鐘咪慢,入埋上環內街仲慢

kmb71k 發表於 2021-7-27 20:25

當年46X非繁忙時間客量真係好少下
幾乎都係中環前落晒吉車落灣仔
其實港灣道除咗返放工時間
客源就好荒下
46X做繁忙時間都或者仲得
行全日肯定蝕
如果當年46X係落銅鑼灣甚至北角而唔係灣仔止步
而家可能仲生存緊

kay 發表於 2021-7-27 20:45

gavrie01 發表於 2021-7-27 20:22
你入金鐘咪慢,入埋上環內街仲慢

咩叫上環內街?
37X行法已經貼住海皮下路行

當年46X有期都入內街
係來回只係兜灣仔北
客量就直插谷底

但事實係唔跑四幹
下路海皮係同行羅便臣道分別唔大

今日跑四幹去演藝比以前更慢

Choi 發表於 2021-7-27 20:51

其實當新城都可以用4食71的時候,
可否拉23入華富一次過食40/40M?

hp8961 發表於 2021-7-27 21:53

Choi 發表於 2021-7-27 20:51
其實當新城都可以用4食71的時候,
可否拉23入華富一次過食40/40M?

23需求大過40 40M好多,加上本身23北角去蒲飛路嘅路程已經夠長,多年來出晒名班次不穩

反而多年來薄扶林去銅鑼灣都係要靠又貴又慢嘅小巴。

如果喺vtc 瑪麗多人時段開條南區經薄扶林->山道天橋去北角,經皇室堡、天后 可能有得諗。停唔停灣仔海皮就後話。驚唔夠客就經半山,不過可能慢好多,搞到好似40 40M合併咁長。

頁: [1] 2 3
查看完整版本: 薄扶林往灣仔巴士服務再探究