ATSE40 發表於 2021-7-30 01:24

干諾道中東行新增巴士專線

由 2021.8.2 起逢星期一至五 0700 - 2000,干諾道中東行由交易廣場赤柱線出口至怡和大廈站外慢線將劃為巴士專線。

ref.:https://www.td.gov.hk/filemanage ... us%20Lane%20Chi.pdf

下圖由 hkitalk.media 小編加上

hokachung 發表於 2021-7-30 05:41

幾時到尖東(麼地道)總站劃巴士綫,呢個站又係塞到傻先出到:L

tommy14D 發表於 2021-7-30 07:08

東隧幾時先肯加巴士線……,有時見北角上穚個啲可以打尖入, 銅鑼灣上個啲就冇呢個特權,搞到中慢過紅隧

JX9097 發表於 2021-7-30 08:43

東隧幾時先肯加巴士線……,有時見北角上穚個啲可以打尖入, 銅鑼灣上個啲就冇呢個特權,搞到中慢過紅隧 ...

呢個真...
試過交廣上690前2分鐘有架681埋站
結果690喺鰂魚涌公園對出爬咗架681;P

slsso 發表於 2021-7-30 09:26

依單係源自九巴炒車後檢討優化巴士服務

嗰陣話啲車可照舊左轉入交易廣場
依家似乎唔得了

61233 發表於 2021-7-30 10:04

Quanta 發表於 2021-7-30 10:34

加咗巴士線後,畢打街右轉干諾道中東行 燈位,變咗三線轉二線 希望唔會撞車攪到要取消返條巴士專線啦

kwn1029 發表於 2021-7-30 10:52

東隧幾時先肯加巴士線……,有時見北角上穚個啲可以打尖入, 銅鑼灣上個啲就冇呢個特權,搞到中慢過紅隧 ...

東隧下繁我覺得已經係無得救既地步, 307, 681 呢D 一到5點半後, 我寧願佢行紅隧返入去,
搭左好多年 681 好知道塞東隧處境, 起碼停25分鐘以上,
紅隧都係塞, 我明, 但係絕對冇東隧咁嚴重,
我寫包單下繁行紅隧獅隧返入去比起而家會快至少10分鐘, 寫幾多張都得,
諗下點解成日都見到夜晚8點9後都仲有680X出現就知

peterkwan 發表於 2021-7-30 10:59

唔明, 咁除巴士以外, 喺巴士專線生效時間內, 交易廣場咪無得左轉去碼頭方向?

lsc04d11 發表於 2021-7-30 11:40

Quanta 發表於 2021-7-30 10:34
加咗巴士線後,畢打街右轉干諾道中東行 燈位,變咗三線轉二線 希望唔會撞車攪到要取消返條巴士專線啦 ...

平時啲專家都諗得好詳細好應該喺個轉彎燈前都整一小段巴士線丫   唔通過左燈 轉埋先知會”被迫”入巴士綫?
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 干諾道中東行新增巴士專線