LRT610-1092 發表於 2021-9-1 14:15

科大開學日 91/91P客量報告

我之前分享過91M在暑假傍晚頂閘。今天第一日返科大上課,去程搭91P,回程搭91。
91P 0755鑽石山 WU6335
1)鑽石山站(大量乘客上車,上層差不多坐滿)
2)牛池灣村 (大量乘客上車,下層要企)
3)白虹樓(幾位乘客上車,全車爆滿)
之後壁屋、井欄樹有人上落,全車大部分人坐到總站,該車和91M(0745鑽石山,WU4342,頂閘)及91(0750鑽石山,WV2856,下層企少少人)同時到達科大。
91P真的有加班需要,起碼要開5-6班(現在只有3班)
91 1350清水灣 WV8002,1407到科大南
16)科大南 (大約10-20人上車,上層窗口位滿)
這個時間搭車暫時不太多人,幸好有幾天也是早走,不用和其他人迫。

MCMoore 發表於 2021-9-1 14:22

有91P時段91/91M通常碧海樓先多人上,不過就都係嗰句,BBI客是臭的

LRT610-1092 發表於 2021-9-1 14:37

其實今日九巴在科大開學日的安排也不錯,早上的班次不見ATSE,主要是11.3米,也有少量12米行91M疏導學生

巴士的膠 發表於 2021-9-1 14:58

LRT610-1092 發表於 2021-9-1 14:37
其實今日九巴在科大開學日的安排也不錯,早上的班次不見ATSE,主要是11.3米,也有少量12米行91M疏導學生 ...

真正臭嘅係德望同彩雲落山客,佢哋永遠唔知九巴幾時心血來潮換咗班12米飛佢哋站。反正長途客好多都轉左月票,轉唔轉乘都係半賣半送,出多兩班車去鐵路教廟門口清正價客仲實際。

另外,今朝1系同11系小巴嚴重脫班,1系排到91站位,11系排到消防局。

如果加班,加開快車停鑽石山、牛池灣村、白虹樓、科大北、匤湖居、白沙灣、西貢就應該最清到客。新車馬力夠嘅情況之下,停少啲站時間根本就唔差小巴幾多。

Billy~~ 發表於 2021-9-1 16:45

宜家91p去程米有5班,回程有6班囉?你up緊乜?
今朝0850果班仲有唔少吉位,班客寧願等一架唔知幾耐有車嘅11小巴都唔去搭巴士。
反而宜家下午放學收工嘖段,91m不停有加班車,宜家返彩虹方向係5到12分鐘一班,都搶到唔少小巴客

lsc04d11 發表於 2021-9-1 16:48

科大是9月1日開學?已太耐唔係學生 已經唔記得邊間大學會遲啲開學

CRH5 發表於 2021-9-1 17:07

科大是9月1日開學?已太耐唔係學生 已經唔記得邊間大學會遲啲開學

2021/2022 學年
30/8: PolyU, CityU
1/9: HKU, HKUST
6/9: CUHK

kiwai 發表於 2021-9-1 18:11

廿幾年前, 科大已經係9月1日開學喇

Quanta 發表於 2021-9-1 18:15

CRH5 發表於 2021-9-1 17:07
2021/2022 學年
30/8: PolyU, CityU
1/9: HKU, HKUST

8月尾咁早嘅 以前好似唔係咁

JX9097 發表於 2021-9-1 18:19

巴士的膠 發表於 2021-9-1 14:58
真正臭嘅係德望同彩雲落山客,佢哋永遠唔知九巴幾時心血來潮換咗班12米飛佢哋站。反正長途客好多都轉左月 ...

彩雲都仲叫做有白紅樓做替代,亦尚算合理
德望慘啲;P
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 科大開學日 91/91P客量報告