E351 發表於 2021-9-21 07:45

九巴幾時幫P線整單門車隊?

香港巴士自城巴半豪躉退役之後,專利巴士就唔見再有單門嘅雙層車款做生意
之前好似見過有單門B9定B8嘅設計圖,但一路都唔多見話有order會來香港咁
九巴而家啲P線sell一定有位坐,落客門又食咗四五個位去
唔知幾時會有單門車做P線生意

1005 發表於 2021-9-21 07:47

唔係規定咗只能買雙門車?AAS出到牌只係一個異數

cruisesnet 發表於 2021-9-21 09:56

P線失敗左批車點算

AtrHenu 發表於 2021-9-21 10:04

cruisesnet 發表於 2021-9-21 09:56
P線失敗左批車點算

批車咪可返長勝做返豪巴準備日後開返A30,A42/44.
btw,現時狀況下好難再有豪巴單門車,以現時車務狀況一架車好難剩係可以行P960,A38,A17呢類低客豪巴線!!:lol

ky927 發表於 2021-9-21 10:08

雖然我好期望再有單門雙層,但靈活性真係低,要好肯定批車係行個2條就行個2條,龍運就仲衰,AES三線互跳,但單門唔岩行短途。

VA73@2A 發表於 2021-9-21 10:42

之前有fb page 講過本身用黎行P線嗰批係單門設計

只係政府唔批,因為P線佢提出有話事權

至於AAS,係咪九巴一度唔想要,後尾先要返

hkaiw 發表於 2021-9-21 11:20

近期有新的傳言指是珀麗灣客運購入但放棄接收,之後便由九巴接手。

另外之前流傳過HAS的E200MMC是九巴撻訂,但是規格卻與九巴用開的有差別,例如:冷氣機、座椅等。

天空之神 發表於 2021-9-21 13:17

買錯 spec 想搵人食左佢就算啦

LN9267 發表於 2021-9-21 17:54

https://www.districtcouncils.gov.hk/yl/doc//common/committee_meetings_audio/ttc/19836/2021_TTC_5th_aganda04_1.mp3

有元朗區議員在會議上說私底下問過九巴P968載客率,九巴說P968下繁回程坐滿(大部分是月票客補錢坐),非繁忙時間載客率兩成至三成。

不過因為負責豪華巴士的運輸署官員不在場,未有回應議員就P968的問題。

如果非繁忙時間也是大部分月票客補錢坐,路線能否持續也是問題。

hadboy5 發表於 2021-9-21 18:29

月票客平均9.8一程,補十蚊即係19.8,968本身24.7
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 九巴幾時幫P線整單門車隊?