無敵風火輪 發表於 2021-10-3 00:32

屯馬線對城隧線的影響

早幾日路過連登,見到有個人話40X 43X 46X 49X跌左客,不過除左40X之外,其他都未到要減班ge地步。

40X就跌左2-3成左右,講緊入城隧之前

43X就跌左1成左右,唔係話差, 但客量肯定少過之前, 始終有好多客倉頂住

46X就同上,主要係冇左轉車站同荔景客

49X都差唔多,冇左第一城客

無敵風火輪 發表於 2021-10-3 00:41

40X源禾路比較煩, 最有能力補位A41P受限於疫情冇得加班, 令到40X冇得提速, 顧得源禾就保唔到轉車客

43X都做唔到啲咩, 只係賺少左咁解,個人唔認為好大問題,都有另一位巴打建議開多幾班43P黎補數

46X都係, 葵涌上落太多趕走荔景客, 問題又唔算好大, 但始終賺少左, 建議好好提速46P

49X主力客係沙巿, 如果所有班次唔入沙巿主力做第一城, 感覺上好愚蠢, 但為左吸翻班河東客上黎, 49X值得開幾班特車避走沙巿第一城直出

WN4156 發表於 2021-10-3 01:06

40X邊有跌咁咁多?客量同之前一模一樣咁高

無敵風火輪 發表於 2021-10-3 01:18

WN4156 發表於 2021-10-3 01:06
40X邊有跌咁咁多?客量同之前一模一樣咁高

我唔排除嗰位巴打吹大咗

但40X跌客其實係好合理ge事黎

currypig 發表於 2021-10-3 08:14

我識得既人入面,無人因應屯馬線開左放棄城隧
大部份人都嫌棄車程閹悶,無位坐,有啲更嫌佢嘈
只會當作後備選擇

neoplan720p 發表於 2021-10-3 08:58

即係咁,客量有無跌,同間巴士公司會唔會減班,係無直接關係既。

屯馬未通前,都唔見得呢間公司有心做城隧線。
而家屯馬通左,會唔會借故將城隧線減班,no one knows.

leslie 發表於 2021-10-3 09:28

反而由4系轉263,269D客會否因一程鐵不用轉車而改放棄巴士才是要點,不因為鐵實際由沙田去天水圍時間不輸巴士。

hadboy5 發表於 2021-10-3 10:03

沙田站去天水圍九個字左右,但唔駛行大馬路,加埋大部分地方需要再轉車

無敵風火輪 發表於 2021-10-3 14:56

neoplan720p 發表於 2021-10-3 08:58
即係咁,客量有無跌,同間巴士公司會唔會減班,係無直接關係既。

屯馬未通前,都唔見得呢間公司有心做城隧 ...

入面啲人驚九巴賺少左

我覺得有啲杞人憂天

ky927 發表於 2021-10-3 15:27

我諗肯兜一個大圈搭屯馬線由沙田去荃灣屯門,我諗除非真係唔鐘意搭巴士,或者來回點真係係哂鐵路上蓋,否則去荃灣葵芳真係搭鐵嘅誘因唔大。
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 屯馬線對城隧線的影響