2076 發表於 2021-10-11 02:15

cz9328 發表於 2021-10-8 14:22
282 用車數目得3輛,抽走一架淨番2架咪變15分鐘一班...新田圍嗰邊實反枱。

其實280x/287x轉282上新田圍, ...

如果新田圍居民反對282全日減班,其實可以282只係早繁同晚繁抽1部車去行一轉287B,聯同283在早晚繁都抽1部車去行一轉287B,比287B繁時用8部車行到15分鐘一班,其餘時間282維持現有班次,相對上應該容易接受。反正287B用6部車,1部來自87B,2部來自281,1部來自82K,1部來自81 (理由: 287B 輔助 大圍>旺角),1部來自287X (理由: 飛走柏景灣),其實已經夠數,非繁係唔駛打搞到282同283都有足夠用車營運。至於287X轉282,要在車公廟站過馬路轉乘,唔算方便,但部分青沙線例如287X/249X,係可以在車公廟先轉287B,比起轉282來得方便。而280X轉287B,兜美松點都好過入去埔公沙田段黑洞。其實沙市先轉番轉頭對新田圍來說一樣係行回頭路。另外係287B停奧運站,由中環返美松及新田圍,可以用東涌綫轉287B,網絡上來說,新田圍拎住287B點都有用過87B。

另外一出完呢個post話想重組87B,九巴就咁啱將87B減到25-30分鐘一班,即係87B已經無端端跌走左1部車,想透過縮線+減班,從87B上面拎2部車出來比287B已經不再可能,87B可以供車的改動就得番縮短去顯徑的一個方法。青沙轉乘線做30分鐘一班我就不太建議,30分鐘一班的249X都冇乜人肯在青沙等佢去青衣南。加上你也明白做30分鐘一班幫唔到287X飛走柏景灣。同埋而家87B變成25-30分鐘一班已成定局,新田圍如果唔要走線過時的87B,就可以換到全日20分鐘一班的青沙線287B,點睇新田圍去太子旺角的服務都係有改善。至於287B會唔會蝕錢,只可以講,287B用的6部車,與其擺喺 87B、281、82K、81,倒不如試下287B,起碼一定多左營收。另外用雙向分段做埋281果份,對於人口老化的新田圍來說,$2客落車係唔會拍雙向分段的,計落係有著數過擺2部車去做281。

最後講番西九龍政府合署南座的問題,其實現時該大樓最近的巴士站是富榮花園,與287B停的柏景灣相隔步程3分鐘。而步行前往柏景灣總站乘坐287B前往新界東,在車程時間上有絕對優勢,實在無需要求287B特意停靠富榮花園。

2076 發表於 2021-10-11 02:30

AVBE46 發表於 2021-10-8 22:15
286x飛美田對於顯徑客梗係好啦,不過如果美田美林冇左直車去深水埗應該又係會反對,唔好唔記得當年係用86 ...

之前都研究過286X有冇得改,但九巴80/286X呢對組合做左區內客,286X入顯徑方向應該冇乜可能飛走美田了。
加上286X咁樣行,顯徑都仲有一定收視,即係286X對顯徑都尚有吸引力。而顯徑有了MTR之後,估計九巴都係傾向放棄顯徑客源,寧願做好唔近MTR的四美。

cz9328 發表於 2021-10-11 09:58

2076 發表於 2021-10-11 02:15
如果新田圍居民反對282全日減班,其實可以282只係早繁同晚繁抽1部車去行一轉287B,聯同283在早晚繁都抽1 ...
其實282下午繁忙時間都係得3架車行, 與非繁忙時間一樣做10/11分鐘一班, 每一圈預30-33分鐘; 假如仲夾硬抽走一架車搞到282做15/16分鐘一班, 新田圍係會反檯的。

282 朝早啲加車應該係從其它路線借來行一陣...都係極難抽走的。

S3BL100 發表於 2021-10-13 23:28

岩岩構思左一個 87B 拆線方案,連 draft 都寫埋,轉頭就發現樓主上星期出左呢個建議,好多位諗法同我幾似,睇來我篇 draft 唔使出街了;P

不過 287B 呢個諗法,我好耐之前都提出過。只係當時呢條叫做 282X 既新線,兜美林總站而唔係美松,同埋旺角會去到洗衣街先掉頭,方便停亞皆老街站位。當然諗返,做美田美松好過美田美林好多

我對樓主建議最大保留,係因為一條 87B 而要同時搞埋好多條線,包括 281 282 283 82K 等,現實入面實行機會頗低

我篇 draft 入面既做法,會係 87B 一邊縮短一邊延長,顯徑往來佐敦西九龍站,兼且上繁南行以外減至全面 30 分一班,五部車都夠跑。82K 就唔今次搞了,281 更加係維持不變,最多係 281M 變新田圍顯徑循環,上下繁各加一兩班就算,連車都唔使加,其餘時間顯徑來往新田圍請用 BBI

81 就因應新田圍四美青沙線開辦,飛起美輝街兼減班

於是只需要搞 81 87B 281M,規模屬較貼近現實範圍

呢個做法,對顯徑而言擺明係屎溝糖;P

如果大家有興趣,過多一輪我可能會貼返本來篇 draft 上來,但真係唔想畀人誤以為抄襲:L

流星☆雨 發表於 2021-10-14 21:04

岩岩構思左一個 87B 拆線方案,連 draft 都寫埋,轉頭就發現樓主上星期出左呢個建議,好多位諗法同我幾似, ...

如果顯徑出到高鐵站都只係$6.8
直頭係賣大包

281去埋顯徑應該都係2部車做到20分鐘班
---

S3BL100 發表於 2021-10-14 23:30

流星☆雨 發表於 2021-10-14 21:04
如果顯徑出到高鐵站都只係$6.8
直頭係賣大包

又咁講,顯徑出佐敦西九龍站,里數其實仲短過而家條 87B,亦短過 81,係無理由收貴過 $7.2

不過我減到上繁以外全線 30 分一班:handshake

2076 發表於 2021-10-19 23:36

岩岩構思左一個 87B 拆線方案,連 draft 都寫埋,轉頭就發現樓主上星期出左呢個建議,好多位諗法同我幾似, ...

先謝謝回覆。
我自己諗法係美田美林本身有286X,相反美松係乜都冇,美松出市區相信九巴的市佔係近乎0,應該會出到客。

旺角方面,菜街好處係停少幾支燈,行洗衣街出通常都要用多5分鐘,287B本身可用資源唔算好多,快手回車比較重要,而本身87B堆客用菜街站位已經比新填地街站位好唔少。

實際上要搞的只係281、82K、87B。重組規模唔算話大到不能接受,因為287B本身可以當係281的延長版,87B亦只係簡單縮線,只係82K唔去美田改去顯徑係屬於較大的改動,本身82K都準備縮去圓洲角。287X飛走柏景灣只屬錦上添花,81減班亦都可以唔駛上RPP而係暗中進行。282、283大可一班不減,反正就算唔減282、283,早繁搵架蛇車行1轉287B都唔係難事,非繁亦都唔駛減282、283都夠車開到20分鐘一班。

最近87B減班最後被各方反對而撤回豬紙,似乎白田澤安對87B有20分鐘一班企得幾硬。而本身87B市區段客量都唔算係最差果種,尤其假日日間,開15分鐘一班時,石硤尾段係坐到7成滿,減到30分鐘一班未免太過火了。
至於87B落西九龍站,因為佐敦、中郵、油麻地有81C,以九巴性格係唔會塞條$7.2的線落去搶81C的油佐->隆亨$9.4客......當然,以澤安白田網絡來看,落佐敦絕對有用,但很可惜現實係做唔到。

81飛走美輝街其實又係高難度的事,我今次建議都冇郁81的走線,因為禾輋去美田實在有好多$7.2流水客,抽走81令佢地行出源禾路搭80K,再美林行番去,九巴收少左錢,客又大影響,實在難以實行。不過我都想知道到底點樣先可以搞到81,始終佢大圍行法好礙眼,不能善用資源之餘又趕走沙市太子客,但問題出左喺流水上面,如果流水真係唔係問題,當然用81飛走美輝街係最好不過,減到車的數目係最多,分分鐘可以留返281比新田圍。但大圍/美田->大埔道又係一個補唔到的位......郁81就真係太複雜,牽一髮動全身。

在87B抽唔到4部車,81抽唔到3部車的情況下,281就無可奈何地要用來填數。不過以新田圍的人口結構,長者客偏多,用287B雙向分段做281功能,可以每位問政府收多$1.5。而且新田圍顯徑冇左281M,又冇埋87B,唔比番82K入去都難以落台,2條線直達變要BBI,而且兩區距離不遠,亦有唔少學生客要往來兩區,用BBI做呢個功能似乎難以說服地區。

至於顯徑,在有鐵之後已經不用給予期望,87B有總站坐唔減到30分鐘一班,加多條82K講左好多年終於入顯徑,算係有啲交代。

epsilon 發表於 2021-10-23 15:07

87B延長落油佐就真係冇可能喇,
但大圍區經青沙落油佐新線係咪由新田圍開,即係87B拆線,
個人覺得機會都好低,因為要加車落新田圍之餘,
條青沙線經顯徑又要對撼港鐵,
經四美又唔能夠完全解決81世界級兜路問題。

總結,大圍區內係四美最需要一條青沙油佐線,
同時要解決源禾流水到四美先幫到81減少兜路,
何況最有能力交車出嚟重組嘅就係81,
咁兩全其美方法就係開全日版81X,
禾輋開經沙中、美田、美林、青沙,跟RPP走線到弼街,
再經聚魚道、青沙、美田、美林、沙中返禾輋。
原計劃嘅81X變成特班,由美松苑直去顯徑,skip美田、美林,
81唔再兜美輝街同減班,減少行大埔道上落山損耗。

今年RPP嘅81X定價$8.3好進取,直接收高過81一級,
唔似當年287X讓步收平$1換取開線,
有晒incentive畀九巴減81加強81X服務。
如果以上方案有地區人士嫌車費貴,
大可以加兩個分段收費,銅鑼灣村出九龍、弼街返沙田收$7.5,
跟返287X個價,對四美嚟講會更易收貨。

hoaaa 發表於 2021-10-25 15:49

283 早繁都唔夠車, 仲話CUT車, 實反檯.
283 太多站, CUT 希爾頓中心, 美林巴士總站, 美致樓, 美全樓, 松嶺路 改為銅鑼灣村 , 車會順好多.

tonychow 發表於 2021-10-25 16:30

搞到 81 仲要搞埋區內線會唔會大規模咗少少
如果真係要開青沙線,我會照兜顯徑,但係 87B 直接縮落龍駒道停車場調頭(或者調轉循環),唔知有無得諗 ;P
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: [新田圍] 建議利用81/82K/281/282/283/287X資源進行87B拆線