AE367 發表於 2021-10-6 13:58

往返屯天巴士路線的討論

是咁的,現時政府保鐵成風,導致大西北區內不少地區都被西鐵獨大。此情況尤以往返屯門和天水圍為甚。

只要話建議開辦往返屯天的路線,運輸署除咗識叫人輕鐵轉西鐵之外就唔識點回應。令到現時往返屯門和天水圍,在日間只有兩條班次驚人的巴士線。

究竟運輸署是否應重新研究往返屯門和天水圍的日間巴士/小巴服務?

歡迎討論。

astrial 發表於 2021-10-6 14:45

其實兩個區議會一路都有同九巴傾,而九巴亦有興趣去做

不過問題係DQ晒後無咗下文

GD1570 發表於 2021-10-6 14:53

地鐵?西鐵?

可唔可以正名一下先呢...

andrewyl 發表於 2021-10-6 14:54

我覺得搵 E36A 做就最好,反正條線都唔係通勤,
改走線又唔會話有太大影響,又可以方便區域客。
好過而家係度運凳燒油,我都唔明點解唔肯做。

GD1570 發表於 2021-10-6 14:57

好過而家係 ...

又去返E線依個話題...

元天根本唔想A及E線改行屯門(唔駛我解釋喇怪)。

andy92 發表於 2021-10-6 14:58

好過而家係 ...

E36A 蜻蜓點水式走線好難做大

開新線走線更深入社區應該較好

AE367 發表於 2021-10-6 15:32

astrial 發表於 2021-10-6 14:45
其實兩個區議會一路都有同九巴傾,而九巴亦有興趣去做

不過問題係DQ晒後無咗下文 ...

冇記錯城巴都有話研究開設ge。我估如果運吉話要招標,九城一定會全力爭。

andrewyl 發表於 2021-10-6 15:45

無計,居民有要求但唔係天南個邊,
天北,天中又要求,架車又玩清蜓點水式,
開新線聞到樓梯響,十劃都冇一撇。
現有線就係度,但到喉唔到肺,
要改到真係服務到嘅,又話唔改得。
咁想點玩先?

lsc04d11 發表於 2021-10-6 15:47

月票客的我剛巧在天水圍想返屯門有大把時間遊車河既我 見到搭車去屏欣苑/天水圍站(天佑苑落行過去) 都要等廿五分鐘53 最後有269C黎都上先 黃大仙轉番車返屯門嚕。。 。。 第時屯碼來往市中心 睇黎都要59M屯轉(要行一段)/荃灣轉返市中心嚕

Quanta 發表於 2021-10-6 16:11

以輕鐵嘅收費同服務水平,九巴叉隻腳入去都係繁時有客,無理由同輕鐵鬥燒錢,都好難做
頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: 往返屯天巴士路線的討論