HKBUS_278 發表於 2021-11-8 00:13

富豪B7RLE、斯堪尼亞K230UB同E200 Dart有無能力上山頂?

今日青年JNP6105GR上山頂有兩部壞車,想問富豪B7RLE、斯堪尼亞K230UB同Enviro200 Dart(in general九巴啲單層巴士)有無能力上山頂?

HT408 發表於 2021-11-8 00:18

AVC淨係長度已經唔得
AAU連大帽山都上到,太平山應該無問題啦

Fuk19805 發表於 2021-11-8 00:34

B7唔刮底都偷笑

天空之神 發表於 2021-11-8 00:55

HT408 發表於 2021-11-8 00:18
AVC淨係長度已經唔得
AAU連大帽山都上到,太平山應該無問題啦
AVC 唔得? 但點解日日都有旅行團出 12 米車上山頂?

刮底係另一件事

理論上 所有 18 26 ASC ASB 都得

HKBUS_278 發表於 2021-11-8 01:06

其實呢種情況城巴新巴可唔可以問九巴借車?:lol

teddybus 發表於 2021-11-8 04:37

天空之神 發表於 2021-11-8 00:55
AVC 唔得? 但點解日日都有旅行團出 12 米車上山頂?

刮底係另一件事

12米上山頂
唔驚畀牛屎短車迷用潤滑劑「上」咩?

PC2625 發表於 2021-11-8 08:53

除 KMB, 如果向嶼巴借車可以嗎 ? 因為現在少遊客, 及平日大嶼山應該有過剩單層巴士, 最重要是新城與嶼巴極少直接利益競爭 !

EvilKo 發表於 2021-11-8 09:05

基本上行得14S嘅車上山頂都冇問題
咁即係得返AVC上唔到囉...

sammyleung719 發表於 2021-11-8 09:08

B7RLE接近300匹馬力點會唔夠上山頂,而雞仔又有行14S,點會搞唔掂?唔好想像到山頂道同司徒拔道係咁難行先,人地壞車係佢廢

sammyleung719 發表於 2021-11-8 09:09

PC2625 發表於 2021-11-8 08:53
除 KMB, 如果向嶼巴借車可以嗎 ? 因為現在少遊客, 及平日大嶼山應該有過剩單層巴士, 最重要是新城與嶼巴極 ...

重點係“平日”。
假日嶼巴直情想問埋佢地借車添,多多架車都唔夠用
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 富豪B7RLE、斯堪尼亞K230UB同E200 Dart有無能力上山頂?