ricky 發表於 2021-11-27 23:30

運輸署否決開辦Wetland Seasons Park至天水圍站村巴線

運輸署提及該處有好多對外巴士線直達,但如果要搭屯馬線,只能搭輕鐵到天水圍站,或在繁時搭K76S去天水圍站。同埋如果69C能做全日線同264R做足七日全日服務就更好。

284 發表於 2021-11-27 23:35

運吉龍門任搬,有啲屋苑夠又鐵又巴,但係就批准開邨巴

ricky 發表於 2021-11-27 23:40

284 發表於 2021-11-27 23:35
運吉龍門任搬,有啲屋苑夠又鐵又巴,但係就批准開邨巴

好似元朗山旯旮嗰啲屋苑?

eric278 發表於 2021-11-27 23:46

自從今年RPP建議開辦Wetland Seasons Bay至德業街、經朗屏站的全新專營巴士服務後,就註定鄰近屋苑無法開居民巴士。

eric278 發表於 2021-11-27 23:50

該處將有新招標線去朗屏站,以德業街作循環點

ricky 發表於 2021-11-27 23:52

eric278 發表於 2021-11-27 23:46
自從今年RPP建議開辦Wetland Seasons Bay至德業街、經朗屏站的全新專營巴士服務後,就註定鄰近屋苑無法開居 ...
天北最近接駁鐵路就係天水圍站,但搞條去朗屏站做接駁就無厘頭。
我的諗法就改善嗰度嘅巴士線,盡量將而家係繁時線而鐵路又難去嘅地方,做半全日或全日線。

eric278 發表於 2021-11-27 23:54

ricky 發表於 2021-11-27 23:52
天北最近接駁鐵路就係天水圍站,但搞條去朗屏站做接駁就無厘頭。

如果轉屯馬線去市區,其實去朗屏站反而更順路,由濕地公園路經天慈路及朗天路直落便到。

ricky 發表於 2021-11-27 23:57

eric278 發表於 2021-11-27 23:54
如果轉屯馬線去市區,其實去朗屏站反而更順路,由濕地公園路經天慈路及朗天路直落便到。

...

但呢條線係唔係港鐵巴士經營?如果唔係,乘客用港鐵月費變相廢武功,又要再畀錢九巴。

ccicoltd 發表於 2021-11-28 00:42

ricky 發表於 2021-11-27 23:57
但呢條線係唔係港鐵巴士經營?如果唔係,乘客用港鐵月費變相廢武功,又要再畀錢九巴。
...

坐 R 仔一樣要另行付費。

andy92 發表於 2021-11-28 00:50

ccicoltd 發表於 2021-11-28 00:42
坐 R 仔一樣要另行付費。

唔一定,若果業主肯全數用管理費出數,係可以做到免費

例子:麗城花園、映灣園、嵐山
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9
查看完整版本: 運輸署否決開辦Wetland Seasons Park至天水圍站村巴線