HR1377 發表於 2021-12-21 18:41

szeto993 發表於 2021-12-21 17:09
請問邊度可以睇到巴士路線招標文件?
抱歉招標文件屬內部文件不便公開,但可參考以下文件:

https://www.bravobus.com.hk/tc/u ... 9042021_CNR_chi.pdf
https://www.bravobus.com.hk/tc/u ... cQv821zqx70Uwkr7hvQ

HE7921 發表於 2021-12-21 18:49

不如城巴將歐六既6453-6459同8537-8546改為雙輪椅位仲好啦

szeto993 發表於 2021-12-21 18:50

HR1377 發表於 2021-12-21 18:41
抱歉招標文件屬內部文件不便透露,但可參考以下文件:

https://www.bravobus.com.hk/tc/u ... 9042021_CNR_ ...

我讀得書少,但至少知道呢兩份唔係巴士路線招標文件

HR1377 發表於 2021-12-21 18:55

neoplan720p 發表於 2021-12-21 18:41
個個乘客都想一架車多啲位,繁時唔駛企住塞一個鐘返新界,多座位先合理。
無野架,你雙輪椅搶左道德光環 ...

輪椅客就算俾$2,差額由政府補貼

管鮑之交 發表於 2021-12-21 20:01

SN56AWP 發表於 2021-12-21 01:11
就連ADL英國製造巴士都有啪啪啪,我坐開既線派開 E400/E400 Hybrid
著名英國出版巴士雜誌Buses有提到 “A ...

雜音啲HK/SG人通常怪晒落廣通;P
明明同一個地方砌嘅蛋冇事

我記得ADL搞e400mmc嗰陣就有針對改善雜音
改砌法改物料
起碼好過香港雜音叫少咗啲啲啦

JC8385 發表於 2021-12-21 20:06

neoplan720p 發表於 2021-12-21 18:41
個個乘客都想一架車多啲位,繁時唔駛企住塞一個鐘返新界,多座位先合理。
無野架,你雙輪椅搶左道德光環 ...

不過作為尾站魚,我寧願轉車買月票撘九巴
其中一個原因就係無理由俾成$25同你買大細
就算九巴要企都好起碼車費平咗先

AMN1 發表於 2021-12-21 20:55

AtrHenu 發表於 2021-12-21 09:16
或者紅巴知道皇后山,紫田,啟德Jillbill線全部輸都係無歐六雙輪,所以咪將部份訂單轉跟屎水個規格訂.

...

請唔好亂噏當秘笈,留意咗你好耐經常都亂噏

1372mm 發表於 2021-12-21 22:01

JC8385 發表於 2021-12-21 20:06
不過作為尾站魚,我寧願轉車買月票撘九巴
其中一個原因就係無理由俾成$25同你買大細
就算九巴要企都好起 ...

搭專營巴士要企應該係一個心理準備
除非你搭P960 P968

koneotis 發表於 2021-12-21 22:02

管鮑之交 發表於 2021-12-21 20:01
雜音啲HK/SG人通常怪晒落廣通
明明同一個地方砌嘅蛋冇事

其實好似係玻璃同窗框中間擠層玻璃膠就解決到d啪啪聲,
坐過有d交通意外整過車身嘅,因爲咁反而少d啪啪聲

大西北巴膠 發表於 2021-12-21 22:06

1372mm 發表於 2021-12-21 13:42
當年香港第一部雙輪椅車正正就係九巴啲車。

你係唔係講緊唔知1996年零一九九八年嗰部飛鏢
頁: 1 2 3 4 [5] 6 7
查看完整版本: ADL 官方臉書發佈 - 九巴於12月6日訂購的46部E6X將配備雙輪...