AE367 發表於 2022-4-24 21:00

運輸署不希望為屯門珺瓏灣增設居民巴士

https://hd.stheadline.com/news/r ... B%E9%87%8D%E8%A6%81

//在會議中討論邨巴申請時,政府不希望開設邨巴,而傾向引入巴士,但由於客量不足,因此只會開設1至2班特別班次,希望一部巴士同一時間能承載100人。他指,相關政策與居民的實際生活需要會有出入,並指居民的上班時間不同,1至2班特別班次未能配合居民的出行需求。//

整幾架特車就算,睇黎運吉近排都唔想再增設邨巴,而傾向用現有公共交通服務解決。

下圖由 hkitalk.media 小編加上

timtim439 發表於 2022-6-2 20:04

HKI 發表於 2022-5-31 21:17
運輸處建議開新線由掃管笏經屯轉,荃灣西站去荃灣站。只開平日上下繁各3班 ...
得三班真係多謝晒
仲要兜埋屯轉兜大圈
同邨巴相距甚遠

tina 發表於 2022-4-24 21:02

濕地新盤唔整新車比人問候到上天

CRH5 發表於 2022-4-24 21:03

K53 都已經兜埋入去啦

AE367 發表於 2022-4-24 21:05

tina 發表於 2022-4-24 21:02
濕地新盤唔整新車比人問候到上天

濕地附近有輕鐵,運吉認為有輕鐵就萬能,咪直接Ban咗果頭邨巴申請。

kay 發表於 2022-4-24 21:05

村巴個種優越感
似乎九巴掟架豪華車再收貴先吸引到佢地

andy92 發表於 2022-4-24 21:13

K53 開全日就係唔想批新邨巴線

YY487 發表於 2022-4-24 21:14

eric278 發表於 2022-4-24 21:14

AE367 發表於 2022-4-24 21:05
濕地附近有輕鐵,運吉認為有輕鐵就萬能,咪直接Ban咗果頭邨巴申請。

其實當局係想計劃中【濕地公園路←→元朗(德業街)(循環線)】招標線成為該道路兩個屋苑的邨巴線
(目前仍未開標)

Catlui 發表於 2022-4-24 21:25

如果用管理公司出支,計入去管理費。開條自己免費車給本村用可以嗎?

AVBWU291 發表於 2022-4-24 21:31

Catlui 發表於 2022-4-24 21:25
如果用管理公司出支,計入去管理費。開條自己免費車給本村用可以嗎?

即係要攞PSL啦,運吉批先得㗎。

合約式A06好似唔可以同一條路線做超過某個日數?

頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 運輸署不希望為屯門珺瓏灣增設居民巴士