slsso 發表於 2022-4-26 12:45

qunow 發表於 2022-4-26 11:30
啲住客應份去迫巴士?巴士服務得唔好自然啲人會走去揸車

新樓邊有咁多車位;P

搬入去前無村巴就唔應該有期望
但252作為 "為一" 市區接駁, 迫爆就唔合理了

12Lane 發表於 2022-4-26 13:21

nwfb1001 發表於 2022-4-26 09:44
申請還申請,批唔批係另一回事,事實係已經有替代交通,唔滿意咪唔好買樓/日日搭的士
...

唔滿意咪唔好買樓, 咁以後所以建議同討論POST都可以摺埋.
"唔滿意等車耐咪唔好拜山唔好郊遊囉,政府唔批XXX線都冇計架"
252繁時迫爆又睇唔到? 又要怪居民,塊地唔係政府批嘅 ? 規劃又唔關政府事嘅?
呢種思想咪就係搞到香港變成咁囉。

kay 發表於 2022-4-26 15:40

唔滿意咪唔好買樓, 咁以後所以建議同討論POST都可以摺埋.
"唔滿意等車耐咪唔好拜山唔好郊遊囉,政府唔批X ...

依家D野變得太快
的確會昆左人而貨不對辦

不過村巴事小
成大個啟德條輕軌無左
呢D先係前無古人

但住邊區
嚴格黎講有得揀
除非你銀彈有限
買掃管笏唔買屯門唔通貪掃管笏好咩
但買左掃管笏然後想躍進到屯門水平
呢下會有問題
亦係D吵吵鬧鬧人既痛點

正如當年康城平過將軍澳市中心
但點解平咪因為配套差
除非真係唔夠錢或者好忍受到不便
否則買偏僻住宅要諗下
市區樓貴有佢道理

teddybus 發表於 2022-4-26 15:41

qunow 發表於 2022-4-26 11:30
啲住客應份去迫巴士?巴士服務得唔好自然啲人會走去揸車

Who means that?
定其實係你覺得佢地應份迫巴士?

he_01 發表於 2022-4-26 15:45

kay 發表於 2022-4-26 15:40
依家D野變得太快
的確會昆左人而貨不對辦

走數呢啲又唔算前無古人嘅
當年掃管笏條輕鐵都係走咗數

kay 發表於 2022-4-26 15:54

he_01 發表於 2022-4-26 15:45
走數呢啲又唔算前無古人嘅
當年掃管笏條輕鐵都係走咗數

但啟德起樓都係PRICE IN左條軌
掃管笏近年狂起樓係人都知無鐵搭

租劏房價錢可以係掃管笏租到全新單位
不如諗下有幾多人後悔買左掃管笏樓

買到新樓但範範都唔方便

slsso 發表於 2022-4-26 18:43

"唔滿意等車耐咪唔好拜山唔好郊遊囉,政府唔批X ...

香港既公共交通,以巴士黎計,合理期望係非繁有位坐,繁時逼車

如果252係迫人到第一班車上唔到,要求加班係合理

但爭取本身無既村巴就另計了

teddybus 發表於 2022-4-26 18:58

slsso 發表於 2022-4-26 18:43
香港既公共交通,以巴士黎計,合理期望係非繁有位坐,繁時逼車

如果252係迫人到第一班車上唔到,要求加 ...

跟據樓上所講,252繁時加車,甚至開密/加啲雙向直出巿區/CBD特車都值得做,但開村巴喎,仲要求出荃灣喎,一陣好似龍珠島咁,非繁村巴淨係出黃金海岸就好笑

10598C 發表於 2022-4-26 19:18

teddybus 發表於 2022-4-26 18:58
跟據樓上所講,252繁時加車,甚至開密/加啲雙向直出巿區/CBD特車都值得做,但開村巴喎,仲要求出荃灣喎, ...
如果講區內村巴,K53 已經做到相同角色
即係話有一部分人合理期望係村巴出到荃灣,而唔單係去轉車站嘅 252,甚至乎元朗南 峻巒同 54 區都有車出荃灣,但掃管笏就差別待遇

當然呢一點好視乎大家點睇荃灣同屯門關係,有人當係兩區處理(加上屯轉 M 線有剩餘運載力)自然會覺得 252 轉車可以處理
但有人當荃灣係最近市區就覺得要有直車,其實等同將軍澳出觀塘嘅關係

事實上,如果唔需要加好多資源就做到 252 延長出荃灣嘅服務,九巴未必唔肯做

kay 發表於 2022-4-26 20:53

10598C 發表於 2022-4-26 19:18
如果講區內村巴,K53 已經做到相同角色
即係話有一部分人合理期望係村巴出到荃灣,而唔單係去轉車站嘅 252 ...

但其實邊區都係一樣那怕K53走回頭路

只要轉一次車就去到目的地
就當服務存在
運吉就一定拎黎做擋戰牌

要怪可能就怪252當年點解剩去屯轉

頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14
查看完整版本: 運輸署不希望為屯門珺瓏灣增設居民巴士