ccchhhuuunnn 發表於 2022-5-31 22:17

10598C 發表於 2022-4-27 07:59
57M 屯轉止步其實就真係進一步陰乾,變 66M 短棍都得
搞咁耐 66M 57M 最大問題都係價錢牌,$8.9 同 $10...

正常子公司自己都有CFO自己有盤數要睇,除非有最高指令,否則唔會話左手交右手就唔使點理,有打過工嘅就明

ccchhhuuunnn 發表於 2022-5-31 22:23

ccchhhuuunnn 發表於 2022-5-31 21:53
無可否認,252+屯轉效益最大
如果另開新疏車線直出荃葵,相信好大部份都仍然係密車252再轉車,直車吸引力 ...

總括而言,掃管芴全日直車出荃葵吸引力同效益有限
倒不如解決現有問題係加密已經迫爆嘅252
另外兩繁再加強252x、52x特飛深井、甚至61M特車已經好足夠

andy92 發表於 2022-6-1 08:53

ccchhhuuunnn 發表於 2022-5-31 22:23
另外兩繁再加 ...

而家朝早一班 252 最多都係十零廿個客排荃葵隊

就算繁時開直車,相信都係咁上下客量

HY1012 發表於 2022-6-1 09:34

另外兩繁再加 ...

講到尾係唔想屋苑開村巴
如果條線無客, 就可以減班同埋有足夠理據阻止嗰區屋苑開村巴

樂仔〞 發表於 2022-6-1 09:35

jocosben 發表於 2022-5-31 21:19
邊度睇到?

而家應該 consult 緊

樂仔〞 發表於 2022-6-1 09:39

另外兩繁再加 ...

其實 252 好似開始見到樽頸位
下繁而家開 10 分鐘一班 , 但都係大致坐滿再企幾個
反而 12 分鐘一班就可以用得盡部車 , 坐滿再企多 D
比較大原因係因為市區線放唔切客比 252 ;P

至於早繁 ... Sor 佢加班時段開始我已經離開咗屯轉 , 睇唔到 :P
不過 D 人轉 X 線 , 過海線同 M 線比例都係相約 , 東九線可能因為同時間有 252X 特車所以相對轉車比例比較少

Mercer 發表於 2022-6-1 09:49

講真我諗D人想要架車去荃灣 / 葵芳 經屯轉 多過架車只係去到轉車站

樂仔〞 發表於 2022-6-1 09:51

Mercer 發表於 2022-6-1 09:49
講真我諗D人想要架車去荃灣 / 葵芳 經屯轉 多過架車只係去到轉車站

多數係傾向去荃灣西
不過日後屯轉有 66M 去荃灣西就問題唔大
係而家荃灣西得 53 一條實在唔開胃

cx838 發表於 2022-6-1 18:40

nwfb1001 發表於 2022-4-24 22:55
長租紅van得唔得?

高埔那屋苑咪長期用永東名義,長租紅van 去元朗站囉

kay 發表於 2022-6-1 19:13

問題係D住客唔滿足252
就算252成績到頂
人地都只會LUR住要村巴
相信沒完沒了
頁: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14
查看完整版本: 運輸署不希望為屯門珺瓏灣增設居民巴士