WR309 發表於 2022-5-8 12:00

[週末打油詩] 傳聞四起 茄嫂大限

傳聞四起, 早兩日方聽到凱婷中人講有人講數,
85,90,100 都要拗手瓜

今日中午傳聲筒帶來更為不妙嘅消息,
又係未打先輸傳聞, 看來阿爺當年首創嘅職位,
有機會奄奄一息, 受害者眾, 為該職劃上歷史
怪不得大島停止見人, 亦限制工時
悲傷之情, 以爛詩相贈, 本人不保最終是否成真

老頭創立早餐車 開創先河覓理想
玫瑰計劃成宏願 兵家之爭穩立足
創新思維求進步 深得邨民來進貢
旱獺年復年進軍 香火暢旺乏深算
茄嫂首創領風騷 福利有限卻無嘈
敵增乙證帶行頭 我軍錯誤始糾正
開拓新編路難行 過度擴張遇瘟疫
三岸一園入水位 一夜全倒眼淚流
縱使天秤向我走 亂撥資源空悲切
上數下慳數口精 左省右儉做靚數
錢莊空虛軍心亂 主管心無力挽難
客似雲來現曇花 子彈不夠成空談
班期一朝不恢復 轉軚心態已確切
擔當義工不足惜 忠於前朝不放棄
不善自顧埋伏筆 吃虧卻說乃常事
茄嫂殘存到末路 大難兵敗快山倒

kay 發表於 2022-5-8 12:11

寫字樓炒人?

koneotis 發表於 2022-5-8 12:12

比較有興趣知道85 90 100呢條數講成點;P

WANG@@@ 發表於 2022-5-8 12:28

新巴品牌冇得留低?😯

leungky0528 發表於 2022-5-8 12:39

主管應該係中層吧?高層無心無力無能人所皆知

陳太 發表於 2022-5-8 13:08

好在行頭旺返,隨時好過喺大島。

AVBWU291 發表於 2022-5-8 13:16

啊爺首創職位應該係指全民皆兵呢樣嘢?文職返工前收工後賣血、兼職嗰班車長?

茄嫂首創領風騷 福利有限卻無嘈
敵增乙證帶行頭 我軍錯誤始糾正
呢幾句唔太理解

WR309 發表於 2022-5-8 15:33

AVBWU291 發表於 2022-5-8 13:16
啊爺首創職位應該係指全民皆兵呢樣嘢?文職返工前收工後賣血、兼職嗰班車長?

大家記得紅鬼出免費證, 呢個集團一直只得白卡一張嘛

teddybus 發表於 2022-5-8 16:32

係咪又要擺B22?

nchmt 發表於 2022-5-8 17:26

其實講白啲啦 搞唔掂啊中文攞2架我
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: [週末打油詩] 傳聞四起 茄嫂大限