Choi 發表於 2022-5-10 12:33

有冇可能重開T6?

眼見76即將縮去黃竹坑而38/42合併,九巴可否重開T6,比兩蚊客搭車出銅鑼灣同香港仔多一個選擇去砲北,甚至坑口客有過海車,同埋西貢經常客似雲來,俾過海客一程車過海而唔駛搭792M?歡迎討論。

kitarolo 發表於 2022-5-10 13:36

唔肯定復辦十幾年前嘅路線
需否招標,繼續係九汽做與善巴
77/792M競爭乃鋤弱扶強,郊遊
人數的確多咗,但如當年每邊4班
車幫助好大? 定係想多過當年班次?

ky927 發表於 2022-5-10 13:57

T6個定位係 接南區人去西貢,用返呢個定位其實無乜需要開,因為南區個share細。同埋呢幾年南區人口變化無乜增加。
掉返轉,接大西北或者新界東北客去南區玩,咁或者就有得諗一班半班,因為香港住宅分佈都係越黎越北。

但係東鐵都就黎過海嘅時候,條線點set就好有難度。要方便新界人之餘,又唔可以慢鐵好多,但我覺得要開嘅話,南區目的地應該係去大樹灣/海洋公園+淺水灣/赤柱

SanPoKong203e9 發表於 2022-5-10 14:19

ky927 發表於 2022-5-10 13:57
T6個定位係 接南區人去西貢,用返呢個定位其實無乜需要開,因為南區個share細。同埋呢幾年南區人口變化無乜 ...

贊成,大西北線可以在屯門轉車站/大隧/黃大仙轉車;可以容易吸引大量客。

KG1428 發表於 2022-5-10 18:21

當年T6/698R都係SARS的產物,開辦目的都係方便港島的居民去西貢郊遊。如果用現在的尺度,92R/99R/289R已經夠做啦。

E500facelift 發表於 2022-5-10 18:42

點解個個都當RPP既計畫一定全部落實到?唔係應該睇定D先?不過T6呢d冇可能再開

Choi 發表於 2022-5-10 20:30

當年T6/698R都係SARS的產物,開辦目的都係方便港島的居民去西貢郊遊。如果用現在的尺度,92R/99R/289R已經 ...

如果做下繁散場呢?去港島點都比尖沙咀收得貴

lokaku 發表於 2022-5-10 21:17

叫九巴做698R去小西灣,有用過開T6。

ccicoltd 發表於 2022-5-10 23:11

當年T6/698R都係SARS的產物,開辦目的都係方便港島的居民去西貢郊遊。如果用現在的尺度,92R/99R/289R已經 ...

T6 698R 都是 RDP 線,與 SARS 無關。

ky927 發表於 2022-5-10 23:21

lokaku 發表於 2022-5-10 21:17
叫九巴做698R去小西灣,有用過開T6。
其實用694假日班次開694同394。指定時段隔班入西貢,咁起碼有將軍澳客兜住條線;將軍澳落咪收返694價,上左坑口道咪假日線價。
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 有冇可能重開T6?