RX1322_284 發表於 2022-5-14 20:14

各大主流傳媒報道 交通專頁聯席記者會

喺東鐵過海很興奮,全民 “普天同慶” 之下,好多主流傳媒,例如無綫,有線,now,頭條,oncc,商台,大公文匯,仲有唔少小型媒體,竟然報道鐵路通車嘅負面影響,相信令唔少版友大跌眼鏡。

沙田交通關注組: https://www.facebook.com/105681441088414/posts/539528084370412/?d=n

//感謝現場約20多位傳媒朋友 (包括無綫,有線,now,頭條,oncc,商台,大公文匯等)
出席記者會並加以報導,希望能引起公眾對交通規劃的關注。

“關注鐵路通車公共交通規劃聯席” 今日舉行記者會,主題為東鐵延伸過海後的影響。當中向公眾表達對巴士減班的憂慮,強調現時不少市民不能直接受益更反而受害,以及促請運輸署加強地區諮詢。//

kay 發表於 2022-5-14 20:22

佢地個會係面對記者
難怪網上面HEA咁多

不過睇完記者會內容
就打左個突
東鐵過海涉及地區咁多
但記者會只係提九龍居民

論述係唔近鐵路既居民無受惠仲要比人減班

咁佢地之前其他區做咁多調查
去問幾多人轉軑搭鐵路又唔拎黎講

RX1322_284 發表於 2022-5-14 20:26

大失所望嘅網友即刻留言呢

StanleyVillage 發表於 2022-5-14 20:27

kay 發表於 2022-5-14 20:22
佢地個會係面對記者
難怪網上面HEA咁多

記者會唔係用來面對記者,唔通喺個論壇攞來打飛機 lmao

RX1322_284 發表於 2022-5-14 20:28

你有冇真係睇過直播架?講到明呢類受影響地區係遍佈全港喎。結果係好多人唔會轉軚又唔見你講,笑死

jocosben 發表於 2022-5-14 20:29

其實班地區組織同人士幾時先明,留線/資源係靠客量,唔係靠講?

YY487 發表於 2022-5-14 20:36

kay 發表於 2022-5-14 20:37

StanleyVillage 發表於 2022-5-14 20:27
記者會唔係用來面對記者,唔通喺個論壇攞來打飛機 lmao

SO?

無錯我係話佢地ONLINE做得唔好
佢地的確可以做好D
閞得FB LIVE就要顧及ONLINE需要
呢樣野你無得駁

如果剩係應酬記者
下次唔駛網上同步直播都得
係咪?

不過有D人好得意
以為傳媒採訪就開心到飛起

但由南港島線,觀塘延線,屯馬線
每次比傳媒報道又點?
車咪照CUT你
呢樣都無得駁

LN9267 發表於 2022-5-14 20:45

YY487 發表於 2022-5-14 20:36
啲巴膠都知道好多巴士客會走去鐵路,用客量實唔夠講,而家咪要出口術

現在他們多數說某處不近鐵路站,如果巴士減班就會影響該處居民。
不過我記得之前灣仔那些區議員在議會問減班事宜,TD說服務不是沒有了,所以同一道理,TD也可以說服務不是沒有了,資源和服務取得平衡之類去答。

LN9267 發表於 2022-5-14 20:47

jocosben 發表於 2022-5-14 20:29
其實班地區組織同人士幾時先明,留線/資源係靠客量,唔係靠講?

沒錯,原本4號車在西區開地鐵後想取消,然後客量不跌反升得以保留,這個就是例子。

其餘那些大多數減班甚至取消收場。
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 各大主流傳媒報道 交通專頁聯席記者會