cky 發表於 2022-5-16 06:45

東鐵過海後首個工作日紅隧巴士站情況

六點三至六點半情況
往港島方向非常冷清
過往最多人排的南區線,人龍冇晒
全月台只有兩個人等車
過往由東鐵線轉巴士的人也不見了大半
港島北岸月台亦只有東區線稍有人排

返九龍方向
尾班 N171 也少了近半人落車
N118 和 N122 少了一點
101 只有六人下車
與上星期約有廿人落車相距甚遠

至於往大西北的西鐵
則較上星期多人等車
下車轉線也稍多
但未能確認有幾多是南下往港島方向

稍後時間要其他人補充

下圖由 hkitalk.media 小編加上

da54 發表於 2022-5-16 13:30

今朝近 9 點情況

基本上全個紅隧口南行巴士站都係少咗好多人,我諗少咗三分二以上,不過入站嘅全程巴士客量就唔見大跌....
九巴有 9A 落場睇,反而新城好似無派高層睇,而現場亦有交通顧問公司數客....

全個站最多人排嘅係 171,不過我睇返 ETA,原來上一班 171 隔成 25 分鐘 (城巴時段),難怪條龍咁長,我諗呢班客聽日開始都會搭埋港鐵
(171 城巴時段之後去到 30 分鐘)

104 仍然有中環特車,但客量慘不忍睹,不過白田開嘅班次埋站時客量同之前差唔多,基本上坐滿

118 仍然有明顯數量嘅轉車客,x張x望亦有採訪

102/106 亦有特車,數量比 104 更多,所以清客都快

hadboy5 發表於 2022-5-16 08:02

8時八點紅隧口實況

118條龍無乜短加依然有紅隧特車,102/106條隊短左唔知係咪同早或剛剛有車走左有關,短左成半,紅隧站行去搭隊巴條路比以前鬆動左,無咁多人行
最爽係無曬301,巴士埋站易好多,101同111之前無乜人排而家係無人,104得幾個等

Choi 發表於 2022-5-16 08:18

好奇110情況

lsc04d11 發表於 2022-5-16 08:24

重點係紅磡站月台都已經進紅隧口再遠一點又低一層

hadboy5 發表於 2022-5-16 08:27

5分鐘一定到紅隧口巴士站,所以上到東鐵的人應該無咁輕易落車,另分享以前南昌清吉架西鐵,而家到紅磡都係爆

leungky0528 發表於 2022-5-16 08:50

今朝路況無咩改善,都再次證明塞車問題唔在於巴士。幾條主要幹道依然受私家車同貨車擠塞影響,巴士依一戰應該都難打。特別見到兩架118拖卡各得番一兩成客,應該預左被大斬。

YY487 發表於 2022-5-16 09:02

Kaix 發表於 2022-5-16 09:21

好多人第一日唔知,可能更多人未來幾日會放棄轉紅隧

Kaix 發表於 2022-5-16 09:34

leungky0528 發表於 2022-5-16 08:50
今朝路況無咩改善,都再次證明塞車問題唔在於巴士。幾條主要幹道依然受私家車同貨車擠塞影響,巴士依一戰應 ...

依家巴士都未減班

MCMoore 發表於 2022-5-16 09:45

hadboy5 發表於 2022-5-16 08:27
5分鐘一定到紅隧口巴士站,所以上到東鐵的人應該無咁輕易落車,另分享以前南昌清吉架西鐵,而家到紅磡都 ...

東鐵過海即班上到都補得返兜遠咗嘅路
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 東鐵過海後首個工作日紅隧巴士站情況