LN9267 發表於 2022-5-18 14:16

北區區議員對2022-23年度RPP意見

https://www.districtcouncils.gov.hk/north/doc//common/committee_meetings_audio/ttc/21793/ttc_202123_m04_03.mp3

373:
議員問373改動有什麽考慮,他明白東隧及觀塘繞道塞車問題,但覺得紅隧及獅子山塞車情況不相伯仲。
TD評估過,認爲紅隧及獅子山情況好過東隧及觀塘繞道。九巴則説最嚴重是373要45分鐘至1小時才過到東隧,東區走廊龍尾去到天后。根據其他巴士線行車數據,行紅隧及獅子山隧道好一點,紅隧口又有巴士專綫,可以快一點入隧道。

673:
議員關注華明違例泊車情況,巴士經常出不到,當然理解服務更多乘客是好事,但希望警方處理違例泊車問題。
交運會主席認爲673改動令在北區的行車時間延長,加上華明違例泊車導致塞車,擔心整體行車時間延長影響居民上班。

其他:
1.議員希望處理修剪樹木問題,因爲之前發生過978撞樹意外,所以希望路政署處理有關問題。

2.交運會主席表示之前也就交通服務給了一些意見,TD也回覆78K脫班、79K班次問題,高興RPP提到277A加強服務。交運會主席認爲今年度RPP也是現有的巴士線去改進,是否可以開一些新線服務新發展區。他收到一些皇后山居民反映希望有前往屯門的巴士,希望之後的RPP就此事著墨。當然也理解巴士公司開一些新線有成本考慮,又擔心是否夠客,提出是否可以把一些屯門至上水的線延長去皇后山。RPP是一個大項目,希望可以在會議中討論,議員與各部門交流、對答較詳細。

會議討論時間不長,相信各個項目去馬的機會頗高。

ky927 發表於 2022-5-18 14:39

下繁373可以中途不停站嘅話,咁係應該點都會好過行東隧嘅。。。。。

FBI2 發表於 2022-5-18 15:16

聽聞九巴準備提出加強278A至半全日

kay 發表於 2022-5-18 15:40

東鐵過左海又有673

373要經大窩西先到粉嶺
就算行紅隧
北區人仲肯唔肯賣帳

不過373都玩勻晒D過海隧道
東隧行過西隧又行過
做埋紅隧就大滿貫

FBI2 發表於 2022-5-18 15:42

kay 發表於 2022-5-18 15:40
東鐵過左海又有673

373要經大窩西先到粉嶺

當你住北區,放工金鐘站要等5班車先上到東鐵有位坐,就唔係咁講野架啦。

kingprowm 發表於 2022-5-18 16:18

以前仲有得通關時,唔知東隧和觀繞老隧塞車嚴重,以為373 入境處後直飛北區快過 978,點知中伏

我都覺得行紅隧獅隧應比東隧老隧快

如果驚獅隧塞,不如紅隧青沙

kitarolo 發表於 2022-5-18 17:01

FBI2 發表於 2022-5-18 15:42
當你住北區,放工金鐘站要等5班車先上到東鐵有位坐,就唔係咁講野架啦。 ...

的確如此
R1板討論緊下繁金鐘站頭等入
去企或等多班嘅為數唔少,佢哋目的地
基本上唔會係北區(票價過40蚊)咁真係
慢啲但搭過返過海巴返去更實際

toby_tl10 發表於 2022-5-18 17:55

FBI2 發表於 2022-5-18 15:16
聽聞九巴準備提出加強278A至半全日

希望客量好過47A,47A感覺有啲頹

kmb71k 發表於 2022-5-18 21:40

toby_tl10 發表於 2022-5-18 17:55
希望客量好過47A,47A感覺有啲頹