E500facelift 發表於 2022-5-19 13:53

探討如何解決灣仔區總站空間不足問題

本來留番灣仔北既話,咁900,934,980X,982X等有潛質全日既巴士線應該可以搬入去,而且可以解決成個灣仔區(包括埋銅鑼灣,跑馬地)總站空間不足問題,但睇黎灣仔北都肯定會拆

因此本文探討下點樣解決灣仔區總站空間不足問題,例如有冇地方適合起大型總站,以及有冇d小路適合做總站(泊街)等等

YY487 發表於 2022-5-19 13:55

流星☆雨 發表於 2022-5-19 14:04

灣北一帶我認為唔應該再起新PTI,始終菲林明道容量有限

最應該加總站地方就係加路連山道個區域法院……
不過現時圖則疑似冇預PTI:Q

除此以外,似乎就只有將區內公園或運動場地重建一途,PTI樓上起返公園/運動場地

相信灣仔區要加PTI都極之難,特別係灣仔區議會一向都唔想太多巴士行區內:L

Ravenclaw 發表於 2022-5-19 14:05

果句,Day One堆老銅線根本唔應該用灣碼做總站,而系金鐘,而果堆7字線應該全部西行港灣道…

kay 發表於 2022-5-19 14:12

灣仔對上個次最大機會搞總站
其實係咪已經到囍匯

不過除非現有巴總比人收返
市區重建焗人起個巴總又好難有合理理由

JX9097 發表於 2022-5-19 14:14

其實係咪已經到囍匯

一係研究一下向休憩用地埋手,例如修頓

koneotis 發表於 2022-5-19 14:46

有無可能將杜老誌道入灣仔北嘅930, P960踢入鷹君出面上落客區?咁樣最少可以騰空1條坑

再唔係900/907C都可以改由馬師道出灣仔北,轉入上落客區做總站

ryandroid 發表於 2022-5-19 15:13

流星☆雨 發表於 2022-5-19 14:04
灣北一帶我認為唔應該再起新PTI,始終菲林明道容量有限

最應該加總站地方就係加路連山道個區域法院……

加路連山道有預留小巴總站設施
巴士總站或者要等大球場重建成公眾運動場嗰陣
將東院道香港大球場總站用埋大球場入口樓梯位擴建做大型巴士總站

nwfb1001 發表於 2022-5-19 15:18

其實係咪已經到囍匯

春園街一帶全部都係小路,點入12.8?

不如擺一兩條莊士頓道尾教堂街邊好過

流星☆雨 發表於 2022-5-19 15:21

ryandroid 發表於 2022-5-19 15:13
加路連山道有預留小巴總站設施
巴士總站或者要等大球場重建成公眾運動場嗰陣
將東院道香港大球場總站用埋 ...

樓梯位本身有限,又係彎位,起出嚟似乎唔會大過安達安泰太多,擺唔得幾多車
頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: 探討如何解決灣仔區總站空間不足問題