tonyng 發表於 2022-6-22 23:53

最近睇咗一條「東鐵過海系列測試」亦都令人啼笑皆非。其中有一條由 IFC 去 MOS Plaza:搭巴士條片,去到巴士站,時間係算死草到司機已經閂咗門要重開返俾佢上車(即開車走)。而搭鐵路條片,慢慢行落去香港站,搵八達通搵咗分幾鐘,再慢慢碌過去中環站送咗車尾。去到中環站行去車尾第八卡上車(一定唔夾金鐘站中庭轉車天梯),然後慢慢落去東鐵月台又送車尾。去到大圍站轉屯馬綫,又無厘頭地行去第八卡最尾上車(當然又係唔夾馬鞍山電梯位),再慢慢出閘行去目的地。

結果就唔需要多講,不過睇完就真係得啖笑。

FY5856 發表於 2022-6-23 14:04

係嫁,偏見地認為鐵路萬能呀嗎。身邊真係有人信鐵路教。

cky 發表於 2022-6-24 02:59

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2145209-1-1.html

同樣也有人信巴士教

tommy14D 發表於 2022-6-24 03:59

ricky 發表於 2022-5-29 09:20
樓主所講的「香港人對鐵路偏見」,其實大部分人(唔計交通迷)普遍對鐵路係正面,巴士係負面,前者班次密、唔 ...

屯馬非繁成7min一班,同1A等大流水一樣,送車尾上地面又要收$,迫住等

Ricky403 發表於 2022-6-24 11:07

tonyng 發表於 2022-6-22 23:53
最近睇咗一條「東鐵過海系列測試」亦都令人啼笑皆非。其中有一條由 IFC 去 MOS Plaza:搭巴士條片,去到巴 ...

不過港島來往九龍城土瓜灣個觀感又真係差
始終101/111兩條仲有灣仔backup,可以繼續密車,入紅隧又只係小塞
非繁計,隨時等屯馬綫&東鐵綫兩程嘅時間會長過等101/111其中一部嘅時間

Ricky403 發表於 2022-6-24 11:08

路痴係鐵路教自然信徒
你用同理心感受一下落咗巴士站唔知自己喺邊嗰種恐懼就會明
尤其是啲「XX街」巴士站名,佢地根本唔會知係邊到黎

12Lane 發表於 2022-6-24 12:47

tommy14D 發表於 2022-6-24 03:59
屯馬非繁成7min一班,同1A等大流水一樣,送車尾上地面又要收$,迫住等

巴士迷成日都話要睇ETA比較車程先合理。
屯馬夠有ETA啦,又唔見佢地睇?

FY5856 發表於 2022-6-24 18:45

cky 發表於 2022-6-24 02:59
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2145209-1-1.html

同樣也有人信巴士教

信巴士教既人冇你誇張地講到咁多
但信鐵路教既人就應該遠比你低估既多

teddybus 發表於 2022-6-24 18:46

FY5856 發表於 2022-6-24 18:45
信巴士教既人冇你誇張地講到咁多
但信鐵路教既人就應該遠比你低估既多

So any problem with that?

tommy14D 發表於 2022-6-24 19:27

12Lane 發表於 2022-6-24 12:47
巴士迷成日都話要睇ETA比較車程先合理。
屯馬夠有ETA啦,又唔見佢地睇? ...

其實港鐵全部線路都應該有eta, 東鐵都係近排先有
頁: 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 [18] 19 20 21
查看完整版本: 覺唔覺得香港人對鐵路偏見問題已經好嚴重?