E500facelift 發表於 2022-5-25 14:12

唔好以為龍運差=城巴(二)好

唔少人認為龍運服務差,原因係A線降級服務,好似有脫班,同A33,A38開60等等,而呢班人認為比城巴(二)做先可以改善服務

但其實城巴(二)唔係佢哋理想中咁好,冇乜降級服務唔代表服務質素好,本人之前已經講過好多次城巴(二)唔係好好多既原因,喺呢個post再講多次,希望仲認為城巴(二)比龍運好既人可以睇下

1. 比龍運多60分鐘一班A線

唔計疫情,龍運有A33,A38 2條開60,但城巴(二)有成4條之多,分別係A17,A20,A26,A29P,開60既話,除非夾到時間,否則相信唔會有人刻意去等,結果咪非常趕客

2. E11系列,E23問題

先講下E11系列,E11系列運作非常混亂,有唔少重疊分支,結果搞到條條班次疏落,一開始將E11S提升到全日咪好,係都要開E11A,搞到部份乘客要喺某D時段要兜東涌北,而東涌西原本冇車過海,雖然後來有E11B,但同E11/A玩聯合班次,咪更加混亂同班次疏

至於E23,本人作為紅土人一開始係絕對反對開E23A,除非E23A係一條服務東涌西東涌北既路線,但事實係E23A係E23兜東涌北既班次,結果E23A開左令E23乘客要喺某D時段要兜東涌北

3. 路線規劃問題

之前既巴士路線發展計畫,城巴提出A23分拆,同A26,A26P,A29P重組,但d建議並唔係最好同唔理想

先講下A23分拆,明明長沙灣道一帶有A20,但新A23係都要建議行長沙灣道,明明可以歌和老街之後經呈祥道後直去機場,咁行好似好迂迴

至於A26,A26P,A29P(A28)重組,為左取代A26P,A26被建議連德道後改經秀茂坪,四順,樂華,三彩然後先到龍翔道,如果一旦落實,對油塘,秀茂坪,四順黎講往返機場會耐左,加上冇乜點加班,可能會更趕客

koneotis 發表於 2022-5-25 14:25

反之亦然,屎水瘋狂收車唔代表對家無,踩一捧一完全無意義

西記West 發表於 2022-5-25 14:26

等睇你畀人話厹pr

VK4642 發表於 2022-5-25 14:27

前幾年A22、A29經常出現降級服務,果陣時城巴死都唔肯買新車
仲有A/E22(A)兜到暈依然未解決

E500facelift 發表於 2022-5-25 14:28

西記West 發表於 2022-5-25 14:26
等睇你畀人話厹pr

咁我又冇話龍運好好,絕對唔係幫龍運

edhong 發表於 2022-5-25 14:29

E500facelift 發表於 2022-5-25 14:41

edhong 發表於 2022-5-25 14:29
等下先,我唔係想幫屎水,不過你所列嘅4A路線客量成疑,在地區人士要求服務下只提供基本班次都不合理? ...

我認為基本班次係30先叫合理

所以不論龍運A33,A38定城巴A17,A20,A26,A29P都應該開30,而且開60係絕對吸唔到好多客

A10開果陣都開30 la,一直keep到疫情前,疫情之前冇因為需求唔高或轉雙層而減班,當然假如通關後,如果A12放棄西區,咁A10好可能要加到20

E500facelift 發表於 2022-5-25 14:43

VK4642 發表於 2022-5-25 14:27
前幾年A22、A29經常出現降級服務,果陣時城巴死都唔肯買新車
仲有A/E22(A)兜到暈依然未解決 ...

A22就算la,觀塘道有A29,係藍田站麻煩D

edhong 發表於 2022-5-25 14:46

E500facelift 發表於 2022-5-25 14:52

edhong 發表於 2022-5-25 14:46
其實唔少人真係會睇時間表等機場車,我祇係覺得準時係重要過開頻密班次。

返年流行超早機,大部分N車朝早 ...

N車冇所謂,淨係對日間線,不過咁,如果日後通關,我覺得部份N車可以加班
頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 唔好以為龍運差=城巴(二)好