nwfb1001 發表於 2022-6-13 09:42

原來18X今日開始減班,部分時段(驚)見25分鐘一班 :victory:

kay 發表於 2022-6-13 09:47

原來18X今日開始減班,部分時段(驚)見25分鐘一班

佢都係1020前減到部份25
但假日都係20

都係甩幾班車

andy1010 發表於 2022-6-13 09:50

價錢貴唔係問題,但至少加密到10分鐘一班先有吸引力。

Ricky403 發表於 2022-6-13 11:03

lsc04d11 發表於 2022-6-13 07:40
搞清楚需要的是客量還是要錢?

如果佢地搭鐵之後都係轉930,962,967,969

荃葵就難爭啲
大西北去東區全程鐵比例應該唔大
返放工客多數都係西隧車過咗海再諗
所以呢度一直都建議荃葵東區直達、大西北東區西隧轉一次,咁樣吸客效果係最大

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

甚至最近發現可能西約去程934多客都係有呢班客幫手撐
回程就因為班次問題都倒番走去地底
加埋西隧口北行站位較南行差,就似乎解釋到934來回程客量懸殊嘅原因

Ricky403 發表於 2022-6-13 11:23

andy1010 發表於 2022-6-13 09:50
價錢貴唔係問題,但至少加密到10分鐘一班先有吸引力。

20分鐘一班都蝕緊錢,10分鐘一班始終對於匯達黎講係好難;P
有時部分西隧線比較夾到時間都無人轉,咁就證明18X呢個價位黎講太慢;呢個速度黎講太貴
想要20分鐘一班轉乘做得起,就真係要喺西隧口有直車落北角,再快3分鐘又有得減$5.0,先吸引到人等:lol

Ricky403 發表於 2022-6-13 11:28

原來18X今日開始減班,部分時段(驚)見25分鐘一班

20分鐘一班咁好預都好少人轉車,開25又有乜所謂呀:D

1234567 發表於 2022-6-13 14:37

Tummy 發表於 2022-6-13 03:32
永和街行去永安中心上車 一盞燈都唔使過

同埋入得小西灣就唔好諗食兩家茶禮做埋太古西灣河

係喎,唔一定喺中環轉,可以喺上環轉。
不過價錢上新東區荃葵線應該贏嘅,30蚊對20蚊,
雖然會慢過788轉乘930系一點,但新線因為係直達線,所以可以減去轉乘時間,加上飛中上環,應該唔會慢得太多。989行中灣繞,遲933五分鐘開車,結果一齊到西隧口,證明行中灣繞可以慳5分鐘以上,而且788實比933耐兜完港島中部,933停站得兩個,788係有站就停。

kay 發表於 2022-6-13 18:23

放工接埋呢班客岩岩好坐滿

Ricky403 發表於 2022-6-14 10:36

kay 發表於 2022-6-13 18:23
放工接埋呢班客岩岩好坐滿

上繁西行下繁東行做88X仲好搵:lol
呢卅個都唔知有幾多個係西隧車出黎
不過假如繁時多客,18X港澳就似乎做上環客多
如果有埋星期六或假日數據應該幾有意思:D

nwfb1001 發表於 2022-6-14 10:53

Tummy 發表於 2022-6-13 03:32
永和街行去永安中心上車 一盞燈都唔使過

同埋入得小西灣就唔好諗食兩家茶禮做埋太古西灣河

小西灣又要做埋太古城(甚至西灣河),我諗起30年前嘅780........ (當時東廊二期已通車)
頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9
查看完整版本: 係18X轉車大法唔work,定係東區客少?