asv98.kw131 發表於 2022-6-12 18:21

皇后山線研究專員請進

有見咁多專家建議皇后山線改為類似 278A 區內走線,就一於俾少少參考資料同埋數據講吓啦。本人並非要求皇后山線唔可以經聯和墟,只係針對一啲要求飛起沙頭角公路,改行 278A 區內走線嘅建議,唔係沙頭角公路嘅乘客大晒。

【重要】
交代下皇后山邨入伙嘅情況先,其實目前皇后山邨入住嘅情況一直都係緩慢。基本上你入到皇后山邨都可以見到啲𨋢仲未拆木板,一架架嘅貨車,同埋搬運嘅工人,四周圍更加有鑽嘢立體環繞音。由此可見,目前已經入住嘅並唔多。

Q1, 途經聯和墟比起龍山隧道更加快?
根據行車紀錄員資料,同埋多年搭車經過聯和墟嘅經驗,途經聯和墟並唔會比起龍山隧道更加快,只係路程短啲,但時間係更加長嘅。(好明顯講得出呢句嘅人根本就未停過聯和墟嘅燈位)
建議各位可以求其上網搵 278A 嘅行車紀錄片,由皇后山去到塘坑需要 20 分鐘,但係由皇后山去到磚窰,只係需要 15 分鐘左右,行埋龍山隧道其實都係打和,甚至更加快。

Q2, 到底沙頭角公路嘅乘客佔咗幾多百分比?
根據「皇后山關注組」成員 Samuel Yip 嘅調查,發現沙頭角公路嘅乘客佔咗大約 45%,皇后山邨連同山麗苑嘅乘客只係佔咗 55%,同自己觀察嘅數據相若。最多人上車嘅站係山麗苑、孔嶺、馬尾下。由此可見,如果飛走沙頭角公路影響嘅乘客都佔咗幾大嘅百分比。(Source,私人群組 : https://www.facebook.com/groups/1065133770662938/permalink/1355997911576521/)作為參考,根據人口普查,皇后山區(當時仲未有皇后山邨同山麗苑)大約有 15000 人,皇后山邨同山麗苑預計有 30000 人,聯和墟大約有 21000 人,基本上如果飛起沙頭角公路都已經放棄咗三份二個聯和墟。當時上水嘅乘客要求 270B 唔兜華明圈,然後九巴話因為華明佔 35% 嘅乘客,所以唔可以改,當入晒伙之後沙頭角公路只係佔三分之一嘅乘客,但係都已經 33%。

重申,只係針對一啲要求飛起沙頭角公路,改行 278A 區內走線嘅建議,唔係沙頭角公路嘅乘客大晒。

如果要改,可以考慮以下兩個方向:
1:由聯和墟開出,然後途經龍山隧道。如果咁樣九巴啲線都俾人搶客嘅話,咁九巴應該要好好考慮吓自己做錯啲乜嘢。
2A:由沙頭角 / 打鼓嶺開出,然後途經皇后山邨同山麗苑、聯和墟。但係呢個措施可能會導致馬尾下一帶(即係目前幾主要嘅乘客)行車時間慢好多。(前提係要擴闊沙頭角總站)
2B:同 2A 一樣,但係只於非繁忙時間實施。
3:由坪原路開出,然後逆走行長山隧道出到磚窰,再去皇后山同聯和墟。可以做埋坪輋嘅客。不過都係影響既有得益者(馬尾下,一程過兼尾站)。

nickk 發表於 2022-6-12 19:11

我做開貨運就知道,就算你要喺平輋屈返轉頭去龍山隧道,都一定快過塞過去嘅燈位,佢哋應該唔知未有龍山隧道之前,喺入面出去粉嶺公路係幾咁慘嘅事

asv98.kw131 發表於 2022-6-13 01:34

重申:本人並非要求皇后山線唔可以經聯和墟,只係針對一啲要求飛起沙頭角公路,改行 278A 區內走線嘅建議,唔係沙頭角公路嘅乘客大晒。

呢個 post 重點在於反駁皇后山龍山隧道線區內改為 278A 行法嘅建議,並提出現時客量數據。並非在於證明皇后山龍山隧道線只係靠沙頭角公路客就夠,呼籲部分人士勿斷章取義。

話行龍山比較快係因為有人以「行聯和墟比較快」作理由支持皇后山龍山隧道線區內改為 278A 行法嘅建議,所以先提出反駁。

ricky 發表於 2022-6-12 18:46

78X招標時,277A已出現,運署應該知道有機會唔係九巴中標,為避免走線重疊而互片,78X的走線刻意唔同。沙頭角公路沿途交通始終無粉嶺南咁繁忙,所以行沙公快過行粉南絕對唔出奇。

asv98.kw131 發表於 2022-6-12 18:47

78X招標時,277A已出現,運署應該知道有機會唔係九巴中標,為避免走線重疊而互片,78X的走線刻意唔同。沙頭 ...
呢方面我反而支持 277A 入皇后山邨,然後 78X 只係當 T277 咁樣做。但係目前都見到有競爭嘅效果,馬尾下以前係 277A 嘅主要客源,結果而家有一半嘅乘客都轉投 78X。

hsyip 發表於 2022-6-12 19:12

都係個句,凱婷係唔會俾新線同舊線有直接競爭,所以277A唔會入皇后山,亦唔會有聯和墟》皇后山》龍山直出

asv98.kw131 發表於 2022-6-12 19:22

hsyip 發表於 2022-6-12 19:12
都係個句,凱婷係唔會俾新線同舊線有直接競爭,所以277A唔會入皇后山,亦唔會有聯和墟》皇后山》龍山直出 ...

呢樣就後話啦,最主要都係想同返一啲 278A 定線論支持者講返現實嘅情況。

ricky 發表於 2022-6-12 19:23

asv98.kw131 發表於 2022-6-12 18:47
呢方面我反而支持 277A 入皇后山邨,然後 78X 只係當 T277 咁樣做。但係目前都見到有競爭嘅效果,馬尾下以 ...

如果做全日,想覆蓋更多地方,梗係揀277A;但想重點為皇后山居民,當然係78X。
不過,今年RPP提到277A將加車,78X之前亦加車,睇下點條線先郁。

JX9097 發表於 2022-6-12 19:24

78X招標時,277A已出現,運署應該知道有機會唔係九巴中標,為避免走線重疊而互片,78X的走線刻意唔同。沙頭 ...

運吉招標78X就係要分工
(姑勿論合唔合理)
所以78X同277A只會各有各做,亦唔容許互𠝹

KE7066 發表於 2022-6-12 20:05

78X 可以有 139*45% = ~63 個又唔算差喎
按呢個幅度計全面入伙係有希望打得爆

asv98.kw131 發表於 2022-6-12 20:11

KE7066 發表於 2022-6-12 20:05
78X 可以有 139*45% = ~63 個又唔算差喎
按呢個幅度計全面入伙係有希望打得爆
咁當然,0715 係最多客嘅一班,有人反映班車返 0900 都好抆。0745 同 0815 客量會差,但係唔影響沙頭角公路客嘅百分比。
頁: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9
查看完整版本: 皇后山線研究專員請進