FBI2 發表於 2022-6-15 14:38

探討過海巴307北行改經怡和街的可行性

大家都知道,307自從東鐵過海後,客量有相當跌幅。再者,現時北行在入境處的分站,被東鐵搶了很多客,因此為鞏固客源,達到各有各做既效果,我認為北行可改行軒尼詩道和怡和街,反正東行銅鑼灣仲有quota。

大家又點睇呢?

kay 發表於 2022-6-15 14:44

不如問地區想唔想改
話就話新行法有SOGO
但依家維園有站
唔見得距離SOGO好遠

如果引用另一版友諗法
搭得307都行左去搭
RELOCATE站位成效未必所諗咁好

GD1570 發表於 2022-6-15 14:46

我會情願現時行法,起碼唔駛塞怡和街。

同埋認同上面版友所講,兩個站差距不會太遠,
基本上幫助不大。

111 發表於 2022-6-15 15:03

978一樣要撤離灣北, 同307順手北行改經紅隧好過

hp8961 發表於 2022-6-15 15:08

支持改行軒尼詩道直行放棄入境,而家東鐵過海已經搶咗好多客,以往好多係焗住行去金鐘、入境、皇室堡上,而家唔就腳嗰班去咗搭鐵

JX9097 發表於 2022-6-15 15:12

111 發表於 2022-6-15 15:03
978一樣要撤離灣北, 同307順手北行改經紅隧好過

北行行紅隧點做銅鑼灣?
(唔係又係嗰啲告士打道天橋U-Turn再U-Turn入紅隧下話)

nickk 發表於 2022-6-15 15:22

直頭放棄同東鐵打到正既中上環客,改到680咁做金鐘灣仔銅鑼灣天后炮台山北角既客好過,起碼呢啲位搭鐵要轉車

Ricky403 發表於 2022-6-15 15:23

kay 發表於 2022-6-15 14:44
不如問地區想唔想改
話就話新行法有SOGO
但依家維園有站

307喺時代廣場附近完全零覆蓋
如果行軒尼詩道,起碼可以喺鵝頸橋底上車

Ricky403 發表於 2022-6-15 15:25

nickk 發表於 2022-6-15 15:22
直頭放棄同東鐵打到正既中上環客,改到680咁做金鐘灣仔銅鑼灣天后炮台山北角既客好過,起碼呢啲位搭鐵要轉 ...

307走客走最多係灣仔
中上環目前係仲有客嘅
但東行改入電車路會趕幾多走就唔清楚
碌到北角先上公路都係無意思,嗰頭已有307P

JX9097 發表於 2022-6-15 15:31

改行軒尼詩道要諗
1. 上游會再慢啲,會唔會再倒客
2. 銅鑼灣個站喺Sogo吸唔吸到更多客

2我就覺得係有嘅
因為數番百德新街對上一個站就係灣仔消防局
呢個位置可以cover到時代廣場
甚至乎禮頓道同馬場