kay 發表於 2022-6-15 15:37

Ricky403 發表於 2022-6-15 15:23
307喺時代廣場附近完全零覆蓋
如果行軒尼詩道,起碼可以喺鵝頸橋底上車

呢個知
不過其他站位0增長或搞到中環金鐘負增長
好睇地區點諗

有時問題係,客就得咁多
需求唔會因為搬下站位而急升

呢個亦係路線倒走客後
點解咁難翻身原因

跌3成客要搵43%客返黎係難
雖然數學上都係跌30搵返30
但搵返新一批30係難
跌一半客要搵返一倍客更難

有D線跌客直頭4位數
邊度搵4位數客返黎?

HG3632 發表於 2022-6-15 15:39

我相信Sogo本身嘅客基於習慣都係會肯行去皇室堡上車,但銅鑼灣唔係淨係得Sogo

希慎應該都ok, 但利舞臺同Times Square就應該寧願落地底或坐紅隧車再轉

如果行軒尼詩道,集成/188/298同鵝頸橋/銅廣一帶應該會就腳返好多,
有望可以吸返多少少客,特別係夜晚同假日人流

相對下中上環雖然本身做緊,但客比較集中喺兩繁,用返907C做都可以,
而且鐵嘅優勢比老銅更大,就算307慢多少少,係想一程過去埔中一帶都係會繼續搭,
反而鵝頸同怡和街越近公路口,巴士相對優勢越大/劣勢越細

至於灣北,我睇唔到有咩原因有繼續同鐵正面打,
告士打道雖然冇燈,但又未至於暢通到大地任我行,
倒不如避開直接競爭好過

JX9097 發表於 2022-6-15 15:48

Ricky403 發表於 2022-6-15 15:25
307走客走最多係灣仔
中上環目前係仲有客嘅
但東行改入電車路會趕幾多走就唔清楚

又或者咁講
繁時行電車路隨時比興發街上橋仲快
可唔可以試下set替代路線畀司機揀?
(不過會牽涉另一個問題
就係點通知司機or司機點知橋上面有幾塞
同埋興發街個站就要cut走)

m1210h 發表於 2022-6-15 16:05

我覺得絕對有需要

或者可以分拆做繁時照舊,非繁先入sogo。非繁入銅鑼灣先食到堆銅鑼灣客,因為行得去維園,隨時鐵都到金鐘,而時代嘅客更加唔會去維園

至於回程跟唔跟673就可以考慮下

SE7378 發表於 2022-6-15 16:21

除非現時下繁,仍幫襯緊 307 嘅中上環客可悉數分流至 907 系,
否則依電車路嘅繁忙狀況,同埋某專頁 681 下繁大隧口嘅客量而言,
似乎 307 北行改行電車路未必有咁大效益,有可能弄巧反拙。

SE7378 發表於 2022-6-15 16:27

JX9097 發表於 2022-6-15 15:48
又或者咁講
繁時行電車路隨時比興發街上橋仲快
可唔可以試下set替代路線畀司機揀?

試過交廣上 690 返將軍澳,總站去北角都要 45 分鐘;
如果 307 要咁行,倒不如直接變成大埔版 680,中上環交曬俾 907 系。

JX9097 發表於 2022-6-15 16:35

SE7378 發表於 2022-6-15 16:27
試過交廣上 690 返將軍澳,總站去北角都要 45 分鐘;
如果 307 要咁行,倒不如直接變成大埔版 680,中上 ...

690用45分鐘去北角唔出奇
淨係由交廣出去皇后像都隨時用20分鐘
(盈置兩個彎塞你10分鐘不是夢)

307入唔入銅鑼灣係一回事
但繁時係咪一定要經興發街去東隧呢?
我個人有保留

koneotis 發表於 2022-6-15 16:41

JX9097 發表於 2022-6-15 16:35
690用45分鐘去北角唔出奇
淨係由交廣出去皇后像都隨時用20分鐘
(盈置兩個彎塞你10分鐘不是夢)

其實如果唔係弱智嘅巴士唔俾行快線規則(明明香港仔隧道都可以做到exception),大可以興發街入繞道+西隧

louis19910701 發表於 2022-6-15 16:53

我絕對支持307直行軒尼詩道同怡和街,因為灣仔同銅鑼灣返大埔一直空白左好耐
雖然灣仔行去入境,銅鑼灣行去皇室堡好似唔遠
但條街人多起上嚟,有時真係唔想行太遠
而且又有機會冇位坐
我以前都係搭紅隧線(多數112/116)去紅磡轉車
講真,而家仍然搭得307嘅,唔太在乎速度...
倒不如停軒尼詩道方便下乘客,灣北就豪俾東鐵啦

JX9097 發表於 2022-6-15 17:37

koneotis 發表於 2022-6-15 16:41
其實如果唔係弱智嘅巴士唔俾行快線規則(明明香港仔隧道都可以做到exception),大可以興發街入繞道+西隧
...

設計嘅時候都要諗呢樣嘢
不過要解決北角出灣北同天后去中環打大交嘅問題
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11
查看完整版本: 探討過海巴307北行改經怡和街的可行性